StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA DIMENZIJA IZLOGA

BANKOMATI NA STRADUNU Nikola Obuljen: Može, odobrili su konzervatori<br /> Mato Franković: Uzmite u obzir poziciju, izlozi su ogledalo Grada

Piše Gabrijela Bijelić/SD
22. srpnja 2018. - 14:13

U izlogu knjižare Algebra, bivšeg Algoritma na Stradunu, osvanula su dva nova bankomata. Bankomati su smješteni u prostoru koji je Algebri proljetos iznajmila dubrovačka humanitarna Zaklada Blaga djela isključivo za obavljanje knjižarske djelatnosti, što je u Gradu odmah izazvalo polemike.

Još i više jer je poznato da su naknade od ustupanja izloga za bankomate postale izdašan izvor zarade koji vlasnicima i najmoprimcima mjesečno donese i do dvije tisuće eura po aparatu.

Upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen ne vidi ništa sporno u postupku zakupca:

- Ovo nije prvi slučaj postavljanja bankomata u prostorima u našem vlasništvu. Borza grupa je na Stradunu također postavila dva bankomata u prostorima Zaklade, a pravila su otprije dobro poznata. Zakupac koji želi postaviti bankomat, obrati se nama sa zahtjevom koji odobrimo tek kad i ako on pribavi suglasnost konzervatora. Zaklada kao najmodavac uzima određeni postotak od naknade za postavljanje bankomata, a taj postotak nije mali i samo raste s godinama. Dakle, ne može se dogoditi da zakupac samo od bankomata pokriva iznos najamnine – izjavio je Nikola Obuljen.

Napomenuo je kako se Zaklada ne miješa u ugovorni odnos zakupca i poslovne banke koja s njim dogovara postavljanje bankomata. Uz odobrenje dubrovačkih konzervatora, za Upravno vijeće 'Blagih djela' bankomati u izlozima na adresi Placa 8 sasvim su u skladu sa zakonom.

Gradska uprava nije baš blagonaklono dočekala postavljanje novih ATM-ova na najprometnijoj gradskoj ulici:

- U vezi izloga knjižare na Stradunu, gdje je vlasnik prostora Zaklada Blaga djela, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je u petak Zakladi dopis u kojem izražava nezadovoljstvo odlukom da se u izlog postavi bankomat. Smatrajući kako je neprimjereno da je na Stradunu, čiji su izlozi ogledalo Grada, veliki broj bankomata, uputio je i zamolbu Zakladi da se ubuduće ne vode isključivo komercijalnom odlukom, već i uzmu u obzir o kojoj se poziciji radi – izvijestili su u petak iz Grada Dubrovnika, ističući kako u prostorima u njihovu vlasništvu nema bankomata.


- U ugovorima o najmu Grad je uključio klauzulu da zakupci ne smiju prostor davati u podzakup bez suglasnosti Grada. Kako se postavljanje bankomata smatra podzakupom, Grad nema odobrenih takvih zahtjeva. Ipak, kako bi smo bili sigurni da nije došlo do kršenja ugovora, iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom upućen je dopis svim zakupcima gradskih prostora kojim se traži očitovanje imaju li postavljene bankomate u navedenim prostorima, što će se provjeriti i na terenu. Ustanovi li se da je došlo do kršenja ugovora, postupit će se u skladu sa zakonom – poručili su iz gradske uprave.

20. travanj 2024 07:41