StoryEditorOCM
DubrovnikSPOMEN

ZAHVALA ZA SPAŠAVANJE ŽIVOTA Darivatelji krvi dobili svoj spomenik ispred OB Dubrovnik

Piše PSD.
14. lipnja 2018. - 16:40

Na Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja 2018. darivatelji krvi Nestor Nestorov i Antonia Merčep otkrili su spomenik za darivatelje krvi kojega je ispred dubrovačke Opće bolnice postavilo Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik.

Prema ideji Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, koja se rodila u Dubrovačkom Crvenom križu prije pet godina, spomenik je isklesao branitelj i klesar Božo Runje, uz pomoć tvrtke „Stijena“. Spomenik simbolizira „dar od srca“, s 8 kaplji koje predstavljaju četiri krvne grupe s dva Rh faktora.

Prigodnim riječima prije otkrivanja spomenika nazočnima su se obratili predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik dr. Vicko Mihaljević, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.dr.sc. Marijo Bekić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava više značajnih obljetnica 140 godina od osnivanja Crvenog križa na prostorima Republike Hrvatske, 65 godina od prve organizirane akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i 25 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao punopravnog člana Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Gradsko društvo Crvenog križa u Dubrovniku, uz društva iz Zagreba i Zadra, jedno je od tri najstarija društva, koje je osnovano daleke 1878. godine.

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik od prve organizirane akcije darivanja krvi koja se održala krajem pedesetih godina prošlog stoljeća uključeno je u organiziranje darivanja krvi na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, promotor je dobrovoljnog davanja krvi u gradu Dubrovniku i općinama Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje, Ston, Janjina, Trpanj i Mljet.

Darivatelji krvi nacionalno su blago svake države. U Republici Hrvatskoj postoji stabilna skupina darivatelja krvi, koja je organizirana na način da redovnim organiziranim akcijama darivanja krvi kvalitetno pokriva potrebe zdravstvene službe, a po potrebi može pokriti povećane potrebe ili potrebe specifičnih krvnih grupa. Darivanje krvi spada u neophodnu, društveno obveznu i korisnu djelatnost te ga je potrebno sustavno društveno poticati. Jedan od oblika poticanja i zahvale svim darivateljima krvi, koji su nesebičnim davanjem dijela sebe spasili broje živote, je postavljanje spomenika koji će trajno ukazivati na ovu plemenito djelo.

Spomenik darivateljima krvi trajna je uspomena i zahvala plemenitim ljudima, darivateljima krvi, svim našim anonimnim herojima.

Ovo je drugi spomenik za darivatelje krvi u Republici Hrvatskoj. Prvoga je za svoje darivatelje krvi postavio 2012. godine Crveni križ Karlovac.

Darivatelji krvi Crvenog križa Dubrovnik ponosni su i zahvaljuju Općoj bolnici Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na ustupljenom zemljištu za postavljanje spomenika, a Gradu Dubrovniku na pomoći u realizaciji ideje ovog spomenika.

25. travanj 2024 04:05