StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI SLUČAJEVI?

Žene iz Ploča i Stona u dubrovačkoj bolnici, sumnja se na ospice

Piše DV
9. lipnja 2018. - 18:57

Zbog simptoma ospica u subotu su u Opću bolnicu Dubrovnik primljene dvije ženske osobe, jedna iz Stona a druga iz Komina kod Ploča.

Voditelj Odjela za epidemiologiju dr Stjepan Đuričić izjavio je kako u oba slučaja klinička slika odgovara ospicama, no potvrdu o oboljenju tek treba pričekati.

Doznaje se kako je 44-godišnja pacijentica iz Stona navodno bila u doticaju s prvooboljelim 34-godišnjakom iz Stona,  koji se ospicama zarazio nakon boravka na Kosovu.

Nešto ranije je u dubrovačkoj bolnici zbrinuta kronična bolesnica stara 56 godina, koju je u Dubrovnik zbog sumnje na ospice uputila liječnica iz Ploča. Navodno je riječ o onkološkoj pacijentici smanjenog imuniteta koja je proteklih dana obavljala pretrage u OB Dubrovnik, no pretpostavku da se ospicama zarazila za boravka u bolnici tek treba provjeriti.

Za napomenuti je kako su od pojave prvog zaraženog 25. svibnja tri osobe puštene na kućnu njegu jer nisu imale komplikacija, a isto se očekuje i s četvrtim oboljelim.

U četvrtak su pak u dubrovačkoj bolnici zadržane dvije žene za koje se sumnja kako imaju ospice. Bolničko osoblje nosi zaštitne maske, posjeti ležećim bolesnicima već su treći dan zabranjeni, a zaposlenici bolnice prolaze provjeru na procijepljenost.

Dubrovačka bolnica je inače 'ispunila kriterij' za epidemiju ospica, budući da taj termin podrazumijeva najmanje tri slučaja istog oboljenja na istom prostoru, no nije nužno prerastanje u veću epidemiju, objašnjavaju infektolozi.
 

18. travanj 2024 16:53