StoryEditorOCM
DubrovnikIZVANREDNA PRESSICA U OPĆOJ BOLNICI

Pacijent zaražen ospicama je dobro, svi s kojima je kontaktirao su obrađeni

Piše Silvia Rudinović
29. svibnja 2018. - 19:07

Pacijent hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici, kojem je danas potvrđena zaraza ospicama, do kraja tjedna bit će otpušten kući. Osjeća se dobro, i više nije zarazan, objavili su na izvanrednoj konferenciji za novinare ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, šef Infektologije Stjepan Đuričić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić.

- Obradili smo sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim, prvenstveno zdravstvene radnike, ali i pacijente Objedinjenog bolničkog prijema koji su bili u blizini - rekao je dr. Lakić i dodao kako se ne može tvrditi da pritom nitko nije zaražen, ali inkubacija bolesti traje 10 do 12 dana, pa je prerano o tome govoriti.

No, razloga za paniku nema, naglašava ravnatelj Bekić. Nema naznaka za epidemiju ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, napominje Bekić, ali postoje određeni rizici, prije svega zbog niske procijepljenosti proteklih godina, potom zbog epidemije u susjednim zemljama, kao i velikog protoka ljudi kroz turistički Dubrovnik.

Na pitanje je li Zavod za javno zdravstvo propustio ranije provesti aktivniju provakcinacijsku kampanju, dr. Lakić, inače epidemiolog, kaže kako proteklih šest godina izrađuju posebne brošure kojima se, kao primjerom, služe i na Medicinskom fakultetu, no u konačnici odluku o cijepljenju donose roditelji. Od 2012. u ovoj se županiji bilježi kontinuirani pad procijepljenosti koji je prošle godine doživio vrhunac. U proteklih nekoliko mjeseci, broj cijepljene djece i nekoliko puta veća nego u istom razdoblju 2017. godine. 

Dr. Lakić kaže kako se stvari shvaćaju olako, pa podsjeća na statistiku koja ukazuje da jedan od tisuću zaraženih od komplikacija ove inače dječje bolesti umre.

U Srbiji je, tvrdi, ta statistika još i gora, jedan umrli na 350 zaraženih. Najčešće se radilo o pneumoniji, a svi umrli bili su mlađi od 45 godina.

Liječnici su pozvali roditelje necijepljene djece da ih što prije cijepe, a cjepiva, kažu, ima dovoljno za sve. Pozvali su pedijatre i školske liječnike da obrate posebnu pozornost simptomima koji mogu upućivati na ospice i prijave svaku sumnju. Odgovore Zavoda za javno zdravstvo DNŽ na pitanja o simptomima i mogućnim komplikacijama, možete pročitati OVDJE.

23. travanj 2024 23:33