StoryEditorOCM
DubrovnikU OŠ IVANA GUNDULIĆA

Stomatologinja Sanja Radić-Miović učila osnovce pravilnom četkanju zuba

Piše PSD.
18. travnja 2018. - 16:06

Ma koliko nevjerojatno zvučalo, moguće je sve zube sačuvati, čak i ako živite u Hrvatskoj , drugoj najnemarnijoj zemlji Europe kad su oralna higijena, učestalost karijesa i bolesti mekog zubnog tkiva ( gingive ) posrijedi.
Za očuvanje zubi, potpornog aparata zuba kao i zdravlja zubne gingive, ključ je preventiva - kvalitetna četkica za zube i njena pravilna upotreba , kaže stomatologinja Sanja Radić-Miović koja iz godine u godinu dubrovačkim osnovcima demonstrira pravilnu tehniku četkanja zubi. Danas se u jutarnjoj smjeni družila s učenicima Osnovne škole Ivana Gundulića. Objasnila im je kako se dvije najčešće bolesti u ustima, karijes i upala zubnog mesa , mogu spriječiti pravilnom njegom zuba.
- Dobra četkica je pri tom najubojitije oružje. Što više vlakana ima, to je bolja . Primjerice, u trgovinama možemo naći " ćelave " četkice od petstotinjak vlakana , a one koje ja djeci pokazujem imaju 5460 ili 7600 .Neusporedivo su mekše i mogu obuhvatiti sve površine zubi . Izuzetno je važna tehnika četkanja .Jedan puta dnevno je potrebno suhom četkicom ući u usta pri tome se trudeći očetkati sve površine zubi . Također je važno da najmlađi nauče da je za ispravno pranje zuba potrebno potrošiti točno onoliko vremena koliko treba da se očetkaju sve zubne površine .U ovisnosti o spretnost ruke, to traje između 5 i 10 minuta , jednom ujutro, drugi put navečer – podsjetila je stomatologinja Radić-Miović gradivo koje već nekoliko dana predstavlja učenicima lekcije iz teorije, te praktično četkanje zubi koje u slučaju upale rezultira krvarenjem , koje je jasan pokazatelj da oralnoj higijeni treba posvetiti više pažnje .
- Osim učenika, s ispravnim četkanjem zuba upoznajem i njihove roditelje . Važno je da i oni sudjeluju u edukaciji i kod djece potaknu naviku oralne higijene . Treba znati da dentobakterijski plak danas nije isti kao prije 10 godina , što je i znanstveno dokazano . Bakterije plaka su postale otpornije na kemijska svojstva tvari koje se nalaze u zubnim pastama i i tekućinama za ispiranje usta, a tome moramo doskočiti , za početak izborom dobre četkice - ističe Sanja Radić - Miović koja nakon demonstracije pranja zuba već po običaju daruje četkice osnovcima.
Napominje i da svi maloljetnici koji imaju problema sa pokvarenim zubima i upalama zubnog mesa da do 18 godine mogu besplatno koristiti sve usluge kod svih privatnika- koncesionara uključujući i ortodontske tretmane.

23. travanj 2024 14:54