StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKE SLUŽBE MORAJU INTERVENIRATI ILI ĆE BITI PREKASNO

Od silne pohlepe za apartmanima, potkopavaju temelje Grada

Piše KF
24. ožujka 2018. - 11:46

Ono kad otvoriš prozor, naleti reful vjetra, a dio zida u dnevnom boravu otpadne. Neprocjenjivo. Padne kiša a prozori 'pišaju' sa svih strana. Zidovi naočigled vlažni a tek boja - umjesto bijele dezen 'dalmatinca'. Rascjepi na spojevima vanjskih i unutarnjih zidova, pukotine iz kojih se trusi morska pržina. 
Poželi li stanovnik povijesne jezgre kvalitetniju obnovu stambenog objekta odnosno zaštićenog spomenika, najprije će morati angažirati licenciranog projektanta jer svaka manja adaptacija zahtijeva dozvolu konzervatora, pa građevinsku tvrtku licenciranu za rad u u zidinama. I kad je sve to uspio eto ga tek pred problemom.
- Ako obnavljamo u Lapadu gdje kamion može doći ispred kuće ili u povijesnoj jezgri, u jezgri je skuplje za 20 do 30 posto. Puno je lakše izgraditi kuću na livadi nego adaptirati nešto u Gradu. Što se tiče cijene, ako je u pitanju temeljita obnova neke prosječne kuće nakon koje ste mirni barem 30 godina, izlazi i do tisuću i pol eura po kvadratu - priča Dubrovčanin upućen u prilike obnove u povijesnoj jezgri.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika. 

19. travanj 2024 04:19