StoryEditorOCM
DubrovnikPROGRAM DANA KRŠĆANSKE KULTURE

Korizmeni Križni put na Srđ počinje u nedjelju u 14 sati

Piše DV
16. ožujka 2018. - 14:28

Manifestacija Dani kršćanske kulture u Dubrovniku bit će otvorena sutra, u subotu, 17. ožujka u 19.30 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Manifestaciju će otvoriti dubrovački biskup Mate Uzinić.
Nakon toga slijedi koncert ansambla „Vokalisti Salone“ u 19.40 sati.

Križni put u nedjelju

Korizmeni križni put na Srđ iznad Dubrovnika tradicionalno već dvadeset i prvu godinu održat će se u nedjelju, 18. ožujka s početkom u 14 sati ispred prve postaje.
Križni put na Srđ uz prisutnost brojnih vjernika predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će tom prigodom održati i prigodni nagovor podno križa na Srđu.
Istog dana navečer bit će otvorena izložba fotografija „Put sv. Jakova“ autora Ivice Bote s početkom u 19.30 sati u atriju palače Sponza u Dubrovniku.
Na otvorenju će uz autora govoriti don Ante Burić, dekan dekanata Dubrovnik 1 i Ivica Zec, prof. povijesti i geografije.
Put sv. Jakova dug je 800 km i završava u svetišta Santiago de Compostela gdje se nalazi grob apostola Jakova i jedan je od tri najpoznatija hodočasnička puta unutar Rimokatoličke Crkve.
Predstavljanje knjige „Javni kultovi ikona u Dalmaciji” autorice Zoraide Demori Staničić održat će se u ponedjeljak 19. ožujka s početkom u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.
U predstavljanju knjige sudjeluju: Ivan Vigjen, povjesničar umjetnosti, dr. sc. Marina Vicelja Matijašić, redovita profesorica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Zoraida Demori Staničić, umirovljena konzervatorica Konzervatorskoga odjela u Splitu.

Hitchcokov 'Priznajem'

U utorak, 20. ožujka s početkom u 19.30 bit će koncert Mješovitog zbora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Banja Luke. Koncert će se održati u Pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti u Dubrovniku.
Voditelj zbora dirigent Nemanja Savić predvodit će zbor koji ima više od 5.000 nastupa. Jedno su od najstarijih pjevačkih društava u BiH osnovano 1893. godine. Dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.
Dani kršćanske kulture u srijedu, 21. ožujka s početkom u 19.30 sati nam donose predavanje „Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti“ i predstavljanje knjige „Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi”.
Događaj će se održati u dvorani sv. Ivana Pavla II., a predavač će biti autor knjige prof. dr. sc. don Ivica Žižić. O samoj knjizi nešto više će reći don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije. U glazbenom dijelu programa nastupit će VIS mladih iz župe Svetog Spasa Mokošica.
U četvrtak, 22. ožujka s početkom u 20 sati u Kinu Visia bit će prikazan igrani film „Priznajem (I confess)“ nagrađivanog redatelja Alfreda Hitchcoka.
Hitchocockov film donosi psihološki triler iznimne unutrašnje napetosti u kojem se vrlo nijansirano i kompleksno razmatraju ljubav, istina, pravda i vjera.
U petak, 23. ožujka na programu DKK-a je „Noć crkvenih muzeja“. Besplatan uzlaz i stručno vodstvo bit će organizirano za posjetitelje od 19:20 do 22.00 sati. Obilazak počinje s muzejom i klaustrom franjevačkog samostana Male braće u 19. 30 sati, nastavlja se u katedrali u 20.30 sati te u 21.15 u muzeju i klaustru dominikanskog samostana.
Subota, 24. ožujka donosi bogati kulturno-umjetnički događaj, korizmeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora.
Koncert će se održati u 20 sati u dubrovačkoj katedrali.
Nedjelja, 25. ožujka donosi duhovnu večer Katedralnih madrigalista s početkom u 19 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Uvodničar će biti dr. don Stanko Lasić, katedralni župnik.
Katedralne madrigaliste osnovala je 1979. godine prof. Margit Cetinić s grupom zaljubljenika u duhovnu glazbu i od tada pjevaju na misama i bilježe brojne uspješne nastupe na koncertima.
Završni dan manifestacije u ponedjeljak, 26. ožujka donosi koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova iz Dubrovačke biskupije te zatvaranje Dana kršćanske kulture u crkvi Male braće. Glazbeni program priredio je Krešimir Magdić, a izvođači su klape: Amfora (ž.), Atlant (m.), Oštro (m.), Skontradura (ž.), Smokvica (m.) i Subrenum (m.); te crkveni zborovi župne crkve Gospe Kandalore „Don Jakov Salečić” iz Smokvice, župne crkve sv. Nikole iz Čilipa, župne crkve sv. Nikole iz Cavtata, katedralni zbor mladih, zatim ženski zbor „Divone”, mješoviti zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovački komorni zbor.
Glazbeni program počinje u 20 sati, a manifestaciju će oko 21 sati zatvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

20. travanj 2024 12:52