StoryEditorOCM
DubrovnikGOSPODARI SMEĆA

Koliko je traser putovao od Grabovice do izvorišta Ombla?

Piše SR
16. ožujka 2018. - 12:16

Od 2. do 16. studenoga 2016. godine, tvrtka Geoaqua izvela je trasiranje tokova podzemne vode s odabrane mikrolokacije uz sjeverni obod Grabovice, a radi sanacije odlagališta. Trasiranje je izvedeno korištenjem uranina uz provođenje opažanja uzorkovanjem vode u trajanju 15 dana na lokaciji izvorišta Ombla, Palata u Zatonu te izvoru Baba i Točak u Prijevoru. Analizom prikupljenih uzoraka utvrđena je pojava trasera na izvorištu Ombla i izvoru Baba, dok na ostalim lokacijama pojava trasera nije utvrđena.

Ovo su podaci objavljeni jučer, 15. ožujka, na službenim stranicama Grada Dubrovnika u dokumentu "Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2018. do 2023. godine". Izvor Ombla, navodi izrađivač Plana, DLS d.o.o. iz Rijeke, nalazi se na udaljenosti od 4.096 metara od lokacije ubacivanja trasera, uz razliku nadmorske visine oko 358 metara. Pojava trasera na izvoru Ombla zabilježena je pet dana i sedam sati nakon upuštanja trasera. Prividna brzina toka podzemne vode za izvorište Ombla iznosi 0.89 cm/s. Lokacija odlagališta komunalnog otpada Grabovica pripada u III. zonu sanitarne zaštite izvorišta Ombla.

Dosad je na Grabovicu bačeno 260.000 tona otpada, a godišnje bacimo do 28.000 tona miješanog komunalnog otpada. U Planu se navodi kako se konačno zatvaranje očekuje se krajem 2018. godine, a projekti sanacije i zatvaranja odlagališta Grabovica započeli 1996. godine.

Inače, gradska uprava obećala je zatvaranje Grabovice do 1. travnja 2017. godine zbog dokazane veze smetlišta i izvorišta pitke vode, no to se nije dogodilo.

Kako piše u Planu, na području industrijske zone Podbrežje izdano je rješenje za građenje gospodarske građevine reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, a u siječnju 2018. izdano je Rješenje o izmjeni i dopuni rješenja za građenje kojim je odobrena
i gradnja dvije gospodarske građevine, asfaltne baze i betonare.

25. travanj 2024 17:25