StoryEditorOCM
DubrovnikRADIONICE PROGRAMA RADA MLADEŽI PELJEŠCA

Nužno načiniti plan deficitarnih zanimanja

23. veljače 2018. - 12:22

Dubrovačko-neretvanska županija i Europski dom Dubrovnik su u okviru programa izrade Županijskog programa za mlade, nastavili s održavanjem radionica za mlade i osobe koje rade s mladima. Tako su nakon Metkovića i Ploča i u Stonu održane dvije radionice za sudionike s područja općina Ston, Janjina i Dubrovačko primorje.

U prvoj radionici sudjelovali su zaposlenici općina i ustanova koje skrbe o mladima te članovi udruga koje rade s mladima, koji su istaknuli potrebu osnivanja inkubatora za mlade poduzetnike. U tu svrhu, istaknuto je, trebalo bi pokušati uz pomoć sredstava iz EU fondova prenamijeniti neiskorištene zgrade u javnom vlasništvu. Na radionici je zaključeno i kako bi sve jedinice lokalne samouprave trebale napraviti plan deficitarnih zanimanja za sljedećih 5 do 10 godina, a potom učeničkim i studentskim stipendijama za ta zanimanja poticati mlade da se bave deficitarnim djelatnostima.

U drugoj radionici sudjelovali su učenici osmih razreda osnovnih škola u Stonu i Visočanima, a kao i u radionicama koje su dosada održane u Metkoviću i Pločama, u fokusu je bilo osam područja od značaja za mlade: obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura, mladi u europskom i globalnom okruženju te volontiranje. Istaknuto je kako je mlade potrebno bolje informirati o školama ili fakultetima koje bi htjeli upisati, s posebnim naglaskom na mogućnosti zapošljavanja nakon školovanja. Također, tijekom rasprave na temu zdravstva, mladi su istaknuli kako bi voljeli da se u školama organiziraju tečajevi prve pomoći i da se kroz obvezno obrazovanje više promiču volontiranje mladih i njihovo aktivno sudjelovanje u društvu.

23. travanj 2024 12:19