StoryEditorOCM
DubrovnikŠPILJA SE URUŠAVA, ONA NE ODUSTAJE

'Zatražili smo žurno postupanje za spas Nade Brajević'

Piše DML
21. veljače 2018. - 16:57

Na gradilištu se radi punom parom, a ona je još uvijek tu, zakukuljena u špilji iza hrpe smeća. Beskućnica Nada Brajević još uvijek nije zbrinuta, javljaju iz Eko centra čiji su je predstavnici prije nekoliko dana posjetili. Niti će otići, rekla im je, niti ima gdje, a oko nje je, u Žuljanskoj ulici iza Robne kuće Minčeta, teška mehanizacija u punom pogonu - ruše se stabla, kopa se zemlja, strojevi rade non stop. I špilja se urušava, javili su iz Eko centra, a građani su zgroženi njezinom sudbinom.
Stoga smo još jednom kontaktirali dubrovački Centar za socijalnu skrb, čiji su djelatnici već prije izlazili na teren, razgovarali s njom, ali je ona, kako su nam onda rekli, odbila svaku vrstu pomoći. S obzirom da se radi o osobi koja je radno sposobna, a posjeduje i dio kuće u Slavoniji, teško ju je zbrinuti, posebno zato što ona to i ne želi. Dubrovački vjesnik već je ranije pisao o ovom slučaju i objavio reportažu o Nadi Brajević koja je nekada bila konavoska nevjesta, a sada je beskućnica vlastitim izborom. Na traženje investitora buduće zgrade, sve su mjerodavne službe pokušale pomoći ovoj ženi, no ona do sada odbija svaku vrstu pomoći, od nalaženja smještaja, novčane pomoći i bilo kakve druge. Ima i rodbinu koja joj također želi pomoći, pa ne pripada pod rad Centra za socijalnu skrb. Ipak, dubrovački Centar za socijalnu skrb, odnosno njegovi stručni suradnici su u više navrata izlazili na teren, bezuspješno pokušavajući uvjeriti beskućnicu da prihvati pomoć, a već smo pisali kako su organizirali i procjenu njezinog zdravstvenog stanja, koja je pokazala da nema indicija za liječenje te da je gospođa Brajević poslovno sposobna osoba koja može samostalno odlučivati.
- Slijedom Vašeg upita obavještavamo Vas da je situacija koju smo opisali u odgovoru na Vaš upit, u siječnju ove godine, još uvijek ista - odgovorili su danas iz dubrovačkog Centra za socijalnu skrb.
- Podsjećamo da je Centar od tada obavio više izvida i razgovora na terenu s gđom Nadom Brajević, uputio požurnicu nadležnoj liječnici , te smo o istoj temi razgovarali s predstavnicima PP Dubrovnik, na sastanku održanom u ovome Centru.
Međutim, saznanjem za novu okolnost koja se odnosi na mogućnost urušavanja spilje u kojoj imenovana boravi, stručni radnik ovog Centra danas ju je posjetio. Potom je Centar kontaktirao i pismeno obavijestio nadležnu obiteljsku liječnicu, zatraživši iznova žurno postupanje. O novim saznanjima obavijestili smo i PP Dubrovnik - rekli su u Centru.
Pratimo razvoj situacije.

19. travanj 2024 08:40