Županija Dubrovnik

JEDNIMA MINIMUM, DRUGIMA NADSTANDARD

Nebuloznom odlukom ministra Elafiti ostaju bez pripravnosti hitne medicine

JEDNIMA MINIMUM, DRUGIMA NADSTANDARD

Nebuloznom odlukom ministra zdravstva Elafiti ostaju bez punkta pripravnosti hitne medicine, čime su ugroženi životi stanovnika ovih otoka, upozorila je Olga Muratti, predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovnik.

Odluka o ukidanju liječničke pripravnosti za Koločep, Lopud i Šipan, donesena još u mandatu ministra Darija Nakića, u svibnju 2016. godine, no otočani su za nju saznali tek 12. veljače kad je stigla službena obavijest Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

- Veoma važna činjenica koja govori u prilog našoj brizi za ljude koji žive na otocima je i prometna povezanost koja ovisi o vremenskim prilikama. Do dolaska tima hitne pomoći iz Dubrovnika na Elafite brodom kapetanije ili policije prođe puno više vremena od propisanog standarda. Standard od poziva do dolaska tima u urbanim sredinama je 10, u ruralnim do 20 minuta, a na otocima nekoliko sati, pa je i zbog toga 24-satna prisutnost doktora na otoku neophodna. Očekujemo od Grada Dubrovnika i Županije da riješe ovaj problem, jer iznos godišnjih sredstava koje HZZO inače osigurava za funkcioniranje jednog punkta pripravnosti hitne medicine je 420.000 kuna, što je u usporedbi sa samo jednim ljudskim životom beznačajno – poručila je Muratti s konferencije za novinare na kojoj je imala podršku svog zamjenika, Miljenka Lučina i predsjednika Mjesnog odbora Luke Šipanske, Boža Brajovića.

Zahvaljujući dosadašnjoj 24-satnoj pripravnosti dvoje liječnika koji inače rade u ambulantama na Šipanu i Lopudu spašeni su mnogi životi, ne samo stanovništva nego i turista, kaže Brajović. Punkt je kontinuirano u funkciji od 1990-tih godina.

- Na Šipanu je zaustavljeno iseljavanje stanovništva, imamo i dosta djece, a kakva im je ovo poruka – pita Brajović, pa dodaje: „Možda je to samo omaška ministra. To su ljudi koji dovoljno ne poznaju svoju zemlju“. Ili će, kaže Brajović, i otočane koji zbog nedostatne kvalitete življenja moraju seliti, nazvati dezerterima.  

Ukidanjem punkta, liječnici na tim otocima gube isplate za rad u pripravnosti, pa se otvara pitanje, tko će htjeti raditi u takvim, specifičnim sredinama. Muratti ni Brajović nemaju vjere u izmjene ministrove odluke, ali zato polažu nade u razumijevanje lokalne politike – Dubrovačko-neretvansku županiju i Grad Dubrovnik čiji proračuni mogu podnijeti godišnji iznos od 420 tisuća kuna za Elafite. U tom slučaju hitna medicinska pomoć, koja se u gradovima poput Dubrovnika podrazumijeva kao minimum zdravstvene usluge u 21. stoljeću, na Elafitima službeno dobiva naziv 'nadstandard'.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije