StoryEditorOCM
DubrovnikJEDNIMA MINIMUM, DRUGIMA NADSTANDARD

Nebuloznom odlukom ministra Elafiti ostaju bez pripravnosti hitne medicine

Piše Silvia Rudinović Foto: Željko Tutnjević
13. veljače 2018. - 13:10

Nebuloznom odlukom ministra zdravstva Elafiti ostaju bez punkta pripravnosti hitne medicine, čime su ugroženi životi stanovnika ovih otoka, upozorila je Olga Muratti, predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovnik.

Odluka o ukidanju liječničke pripravnosti za Koločep, Lopud i Šipan, donesena još u mandatu ministra Darija Nakića, u svibnju 2016. godine, no otočani su za nju saznali tek 12. veljače kad je stigla službena obavijest Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

- Veoma važna činjenica koja govori u prilog našoj brizi za ljude koji žive na otocima je i prometna povezanost koja ovisi o vremenskim prilikama. Do dolaska tima hitne pomoći iz Dubrovnika na Elafite brodom kapetanije ili policije prođe puno više vremena od propisanog standarda. Standard od poziva do dolaska tima u urbanim sredinama je 10, u ruralnim do 20 minuta, a na otocima nekoliko sati, pa je i zbog toga 24-satna prisutnost doktora na otoku neophodna. Očekujemo od Grada Dubrovnika i Županije da riješe ovaj problem, jer iznos godišnjih sredstava koje HZZO inače osigurava za funkcioniranje jednog punkta pripravnosti hitne medicine je 420.000 kuna, što je u usporedbi sa samo jednim ljudskim životom beznačajno – poručila je Muratti s konferencije za novinare na kojoj je imala podršku svog zamjenika, Miljenka Lučina i predsjednika Mjesnog odbora Luke Šipanske, Boža Brajovića.

Zahvaljujući dosadašnjoj 24-satnoj pripravnosti dvoje liječnika koji inače rade u ambulantama na Šipanu i Lopudu spašeni su mnogi životi, ne samo stanovništva nego i turista, kaže Brajović. Punkt je kontinuirano u funkciji od 1990-tih godina.

- Na Šipanu je zaustavljeno iseljavanje stanovništva, imamo i dosta djece, a kakva im je ovo poruka – pita Brajović, pa dodaje: „Možda je to samo omaška ministra. To su ljudi koji dovoljno ne poznaju svoju zemlju“. Ili će, kaže Brajović, i otočane koji zbog nedostatne kvalitete življenja moraju seliti, nazvati dezerterima.  

Ukidanjem punkta, liječnici na tim otocima gube isplate za rad u pripravnosti, pa se otvara pitanje, tko će htjeti raditi u takvim, specifičnim sredinama. Muratti ni Brajović nemaju vjere u izmjene ministrove odluke, ali zato polažu nade u razumijevanje lokalne politike – Dubrovačko-neretvansku županiju i Grad Dubrovnik čiji proračuni mogu podnijeti godišnji iznos od 420 tisuća kuna za Elafite. U tom slučaju hitna medicinska pomoć, koja se u gradovima poput Dubrovnika podrazumijeva kao minimum zdravstvene usluge u 21. stoljeću, na Elafitima službeno dobiva naziv 'nadstandard'.

20. travanj 2024 01:12