StoryEditorOCM
DubrovnikZELENA AKCIJA I INICIJATIVA 'SRĐ JE NAŠ' O LOKACIJSKOJ DOZVOLI PROJEKTA NA SRĐU

Idemo ponovno na sud da bi dokazali ono što smo već jednom dokazali!

Piše dv; Foto: Željko Tutnjević
9. veljače 2018. - 14:26

Zelena akcija i inicijativa 'Srđ je naš', kako je rečeno na konferenciji za novinare ispred Gradske vijećnice, podnijeli su ovaj tjedan 'novu tužbu protiv lokacijske dozvole za projekt apartmanizacije na Srđu, nakon što je lokacijska izdana početkom godine u sjeni blagdana'.
- Nepunih godinu dana nakon što je Upravni sud u Splitu poništio lokacijsku dozvolu po našoj tužbi mi moramo ponovno na sudu dokazivati ono što smo već jednom dokazali. Početkom ove godine izdana je nova lokacijska dozvola za Srđ. Ta nova dozvola u svojoj biti je prepisana stara dozvola. Temelji se na okolišnoj dozvoli koja je također obnovljena 2017. godine a koja po našem mišljenju grubo ignorira pravno shvaćanje suda koji je prethodnu okolišnu dozvolu poništio 2016. godine. Mi smo u prosincu prošle godine podigli zajedno sa Udruženjem hrvatskih arhitekata tužbu protiv te obnovljene okolišne dozvole a ovaj tjedan smo podigli tužbu protiv nove lokacijske dozvole – kazao je pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić. Smatra kako je projekt na Srđu neusklađen s županijskim Prostornim planom što i dokazuju u svojoj tužbi.
- U Urbanističkom planu uređenja i prostornim planovima koji su temeljni za ovaj projekt postoji jedan sustav rješenja vodoopskrbe a to je da sam zahvat ima svoj samostalni sustav vodoopskrbe. Lokacijskom dozvolom se predviđa nešto sasvim drugačije a to je da se cijeli projekt priključi na vodoopskrbni sustav Grada Dubrovnika i na taj način iskoristi dugoočekivani pročistač vode koji se gradi u Komolcu. Smatramo da je to neprihvatljivo i suprotno prostornim planovima – kaže Ćerimagić.
Javni uvid za projekt koji se želi graditi u Dubrovniku proveden je u Zagrebu što je, smatra, nedopustivo i nezakonito. Koordinator inicijative 'Srđ je naš' Đuro Capor osvrnuo se na pitanje izgradnje odnosno plaćanja troškova infrastrukture.
- Time što je izdana lokacijska dozvola ponovno je aktualizirano pitanje plaćanja tih troškova. Tijekom prošle lokacijske dozvole bilo je jasno da ti troškovi spadaju na grad Dubrovnik i javne tvrtke. 2016. iscurio je u javnost nacrt ugovora između Grada i razvoj Golfa gdje je bilo očito da će svi ti troškovi biti plaćeni od strane Grada. Razvoj golf bi izgradio dio infrastrukture bez javnog natječaja koji bi potom Grad morao otkupiti od njih. Smatram da nije dobro što se daleko od očiju javnosti ponovno počinju voditi pregovori o plaćanju infrastrukture što za nas kao građane može imati ogromne posljedice – kazao je Capor. Podsjetio je na situaciju kada je gradonačelnik Franković u studenom prijetio raskidanjem ugovora o koncesiji a sada se, kaže, o tome više ne razgovara.
- Nakon pompoznih najava gradonačelnika Frankovića o oduzimanju koncesije na Srđu radi utvrđenog kršenja ugovora, muk. Pitamo se je li to muk potajnog dogovaranja o financiranju infrastrukture – kazao je Capor.

18. travanj 2024 02:28