StoryEditorOCM
DubrovnikPORAŽAVAJUĆE STANJE

Dubrovniku nedostaje 22 liječnika i najmanje toliko medicinskih sestara

Piše Silvia Rudinović
31. siječnja 2018. - 10:06

Dubrovačkoj Općoj bolnici trenutačno nedostaje 22 liječnika i najmanje toliko medicinskih sestara i tehničara. Najteže stanje je na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju gdje dežurstva i čitav odjel, kako kaže ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić, na životu održavaju tri i pol liječnika. Šef odjela je umirovljenik, a na popisu gostujućih ginekologa iz čitave Hrvatske deset je imena.

Kritično

- U travnju će jedan specijalizant polagati specijalistički ispit, pa će se stanje malo popraviti. U posljednjih pola godine smo primili tri specijalizantice na tom odjelu, a ove kalendarske godine planiramo primiti još dvoje – kaže docent Bekić.
- Vrlo kritično je i na Odjelu transfuzijske medicine i nužno nam je potreban inženjer biokemije – dodaje Bekić.
Dermatologija je 'pala' na jednog liječnika i specijalizanta, nužno je pojačanje broja reumatologa i fizijatara, dok se Endokrinologija, s jednom liječnicom zaposlenom u Općoj bolnici Dubrovnik, spašava gostujućima iz Zagreba.
Nažalost, Pedijatrija spada u najdeficitarnije bolničke odjele, pa je uprava potpisala ugovore s liječnicima drugih ustanova koji tu rade po tjedan dana kako bi djeca u ovom gradu imala odgovarajuću skrb.

Mnogo specijalizanata

- I na tom smo odjelu raspisali specijalizacije, ali problem nam je što se godišnje s različitih specijalizacija vraća šest liječnika, dok istodobno po četvero ljudi pođe u mirovinu. Premalo je to za potrebe grada i u uvjetima povećavanja opsega posla. Na Ortopediji smo morali angažirati kolege iz Zagreba i produžiti ugovore našim umirovljenicima da bismo organizirali dežurstva. Pacijenti uglavnom ne osjećaju sav taj manjak. Unatoč tome što geografski pokrivamo veliko područje i poprilično smo udaljeni od prvog kliničkog centra, kod nas su najkraće liste čekanja u državi! – poručuje Bekić.

Jedna specijalizacija bolnicu u pravilu košta oko pola milijuna kuna i nakon toga ostaje tek nada kako će ti liječnici po položenom ispitu htjeti raditi u Dubrovniku. Na javni natječaj za šest medicinskih sestara javile su se četiri osobe, a i tu je bolnica poprilično u deficitu.

Osim umirovljenja koje spominje ravnatelj Bekić, i dubrovačku bolnicu poput ostalih u Hrvatskoj pogađa egzodus liječnika koji odlaze u Zagreb radi napredovanja u karijeri, u privatne poliklinike ili u inozemstvo, Švedsku, Švicarsku ili Irsku.

20. travanj 2024 07:35