StoryEditorOCM
DubrovnikU MALE BRAĆE

Ne propustite tradicionalni božićni pjevački koncert Folklornog ansambla Linđo

Piše PSD.
29. prosinca 2017. - 14:18

'Poštovane gospođe i gospari, dobro nam došli na tradicionalni božićni koncert Folklornog ansambla Linđo.

Više od 50 godina ovaj ansambl vjerni je čuvar hrvatskih narodnih i kulturnih običaja, plesova i pjesama. Upravo zato, naša muška klapa božićni je koncert otvorila našom dubrovačkom kolendom koja se generacijama pjeva na Badnji dan, a čija je svrha čestitanje samog Božića. Tradicija je to stara stoljećima! Zapravo, prve su folklorne kolende u našem kraju zabilježene još u 13. stoljeću.

Svaki stih, svake od pjesama koje ćemo večeras izvesti nosi poruku sreće, mira i ljubavi. „Daj nam Bog zdravlje, k' tomu veselje“… „Preveliku radost, navješćujem vama“… „Radujte se narodi“ … „Vesel'te se i vi braćo, ovdje zajedno“… „Svim na zemlji mir, veselje“…

Božićne pjesme su najljepši dio slavlja rođenja malog Isusa. One se pjevaju u crkvama diljem Hrvatske, ali i u domovima, obiteljima, tamo gdje i jest pravi izvor naše vjere, običaja i svega onoga što zapravo jesmo. I Folklorni ansambl Linđo je obitelj, na to smo jako ponosni i to ćemo uvijek čuvati.

U programu koji slijedi, što od našeg zbora, što od naše ženske klape, imat ćete priliku čuti djelić te bogate, svjetski priznate nematerijalne baštine koju FA Linđo vrijedno njeguje i promovira. Nemojmo zaboraviti da su Hrvatske pučke božićne pjesme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Sveti Augustin je rekao da onaj tko pjeva dva puta moli, a kako je većina ovih pjesama vrlo dobro poznata svima vama, uživajte u njima. I ako vam dođe, ako poželite zajedno s nama podijeliti duh Božića… slobodno zapjevajte, zašto ne.

Uživajmo zajedno večeras u pjesmi! Sretan Vam i blagoslovljen Božić!', poručuju iz FA Linđo.

20. travanj 2024 07:28