StoryEditorOCM
DubrovnikUDRUGA SIGURNOST U PROMETU

JAVNA TRIBINA Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama

Piše PSD.
19. studenog 2017. - 09:28

Povodom Svjetskog dana djece Udruga Sigurnost u prometu poziva na javnu tribinu "Vršnjacko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama"!

Na tribini će govoriti djelatnici policije, Centra za socijalnu skrb te kao gošća uvažena stručnjakinja prof. dr. Vesna Bilić sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je upravo izdala knjigu "Nasilje među vršnjacima", za koji je recenziju pisala gda. Buljan-Flander.

Cilj ovog izlaganja je pridonijeti boljem razumijevanju fenomena vršnjačkog nasilja koje egzistira među djecom i adolescentima u školam diljem svijeta, a u novije vrijeme sve više u virtualnom prostoru.
 
Stoga će se analizirati oblici i obilježja:
▪ klasičnog nasilja (fizičkog, verbalnog, spolnog, relacijskog, materijalnog i kulturnog);
▪ elektroničkog nasilja (vrijeđanja porukama, elektroničkog uznemiravanja, ogovaranja i klevetanja, krađe digitalnog identiteta, razotkrivanja i obmanjivanja, isključivanja, sekstiranja i videosnimanja napada). 
 
Potom će se obrazložiti čimbenici rizika i zaštite koji su relevantni za vršnjačko nasilje: 
▪ individualni
▪ obiteljski (s osobitim naglaskom na odnose u obitelji i socioekonomske nejednakosti uključujući fenomen „lidlića“)
▪ školski
▪ čimbenici na makrorazini (kultura, mediji i sl.).
 
Na kraju će se ukazati na kratkoročne i dugoročne posljedice (depresivnost, anksioznost, suicidalnost, osobito cyberbullicide, sklonost samoranjavanju, uključivanje u različite neprihvatljive oblike ponašanja i sl.)

U školama se često može čuti misao ako ne iziđemo na kraj s nasiljem, moglo bi nam se dogoditi da nasilje iziđe na kraj s nama. Iako zvuči kao fraza, treba je krajnje ozbiljno shvatiti i poduzeti određene preventivne aktivnosti u svrhu sprječavanjaovog problema.

Tribina će se održati 20. studenog na Svjetski dan djece u 17 sati na Sveučilištu u Dubrovniku (Ćira Carića) 

18. travanj 2024 07:23