StoryEditorOCM
DubrovnikGRADONAČELNIK FRANKOVIĆ POTVRDIO

Izvijestit ćemo predsjednicu da Excelsa ne plaća koncesiju za žičaru

23. listopada 2017. - 16:20

-Uprava tvrtke Excelsa nekretine neopravdano i neutemeljeno se žali da plaćaju najveću i nepravednu koncesijsku naknadu u Hrvatskoj jer je, primjerice, fiksna koncesijska naknada za plažu Lapad 1,9 milijuna a za žičaru je to samo 12 tisuća kuna. Žalosno je da tako dugo posluju nezakonito i bez koncesije, a dug im već iznosi 29 mlijuna kuna. Stoga smo pozvali sve nadležne institucije, a posebno DORH-u i Ministarstvu financija RH kojima smo prijavili Excelsu koja nam uporno drži moralne prodike.


Ovog tjedna i o ovom, jednom od najvećih problema koji tište Grad izvijestit ćemo predsjednicu RH, premijera i predsjednika Sabora- rekao je, odgovarajući na pitanja novinara o aktualnom trenutku Grada Dubrovnika i tijeku gradskih projekata, na konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Na pressici su nazočile i obje njegove zamjenice, Jelka Tepšić i Orlanda Tokić.

Franković je zamolio i medije da pomognu gradskoj upravi da naplati dug koji joj pripada, a njegova zamjenica Orlanda Tokić o predstojećim radovima u Zagrebačkoj ulici je izvijestila kako su prošlog tjedna dobili suglasnost konzervatora za projekt a potom slijedi dovršetak rekonstrukcije Zagrebačke ulice sve do Vatrogasaca:- Zagrebačka će se dovršiti iduće 2018. godine, a novi ispust oborinske odvodnje planiran je i kod Lazareta. Problem odvodnje na cijelom gradskom prostoru postoji godinama i trebamo odrediti prioritete- rekla je Tokić.

-Gradska uprava trenutačno građevinske dozvole izdaje samo prema Prostornom planu grada Dubrovnika. Dozvole ne izdajemo za neposrednu blizinu povijesne jezgre, pri čemu mislim na prostor od Sv. Jakova do Ploča-Iza Grada, Pila i Konala. Problem je što je UNESCO u prostor buffer zone uključio cijeli grad i Mokošicu, a zanimljivo da je isključio golf na Srđu! To je potpuno neprihvatljivo gradu jer znamo koji je dio povijesni, a koji nije. Žalosti me da pojedine udruge stalno prijavljuju svoj grad jer bi očito željeli ne da se grade ni vrtići ni škole, nego da se sve konzervira. S Ministarstvom kulture smo definirali smo buduću buffer zonu a na tome radimo i sa Zavodom za obnovu te ćemo UNESCO-u predložiti novu definiciju buffer zone koja će štititi povijesnu jezgru i vizure Grada te omogućiti život i daljnji razvoj. Pozivam one koji nas prijavljuju da to ne rade a mi ćemo, obećavam, doista štititi Grad. Idemo u izmjene i dopune GUP-a grada Dubrovnika koji će biti konzervativniji od postojećeg i neće omogućiti sulude gradnje ali će definirati način rješenja prometa i parkinga. Ubuduće će građani morati graditi garaže i parkinge!
Franković je izvijestio kako više građevinskih dozvola mogu izdati i prema postojećem prostornom planu ali to ne čine iako ih stav UNESCO-a ne obvezuje, ali s tom svjetskom organizacijom žele osigurati život i zaštitu spomeničke baštine ali i platoa Srđa koji je vrlo bitan za razvojne planove grada.

Gradonačelnik Franković je izvijestio i o tijeku radova na nizu gradskih projekata, ustvrdivši da su za potrebe azila za životinje kupili 50 i naručili još toliko kućica, što će poslužiti dok se iduće godine ne počne graditi novi azil. Iduće godine sigurno se grade dječji vrtić Palčica vrijedan 11 te područna Osnovna škola Montovjerna vrijedna 35 i Dom umirovljenika u Gružu, vrijedan 22 milijuna kuna. Dio cestovne mreže već je obnovljen na području Gromače, Kliševa, Orašca i Trstenog, LED markeri su postavljeni u dijelu Lapada a sanirat će se i dio kod hotela Palace koji je "žrtva mikro-asfalta". Franković je pressicu iskoristio i za najavu nove sjednice Gradskog vijeća 6. studenoga kada će se odlučiti i o rebalansu proračuna za ovu godinu dok će se novi gradski proračun za 2018. godinu donijeti u zakonskom roku do 15. studenoga.

20. travanj 2024 08:58