StoryEditorOCM
DubrovnikSVEUČILIŠNI KAMPUS

Svečano otvoreni drugi Dani mađarske kulture 

Piše PSD.
11. listopada 2017. - 15:35

Izložbom "Hrvatski odjek mađarske revolucije 1956. godine" Dinka Šokčevića u Sveučilišnom Kampusu otvoreni su drugi po redu "Dani mađarske kulture". Dvodnevnu manifestaciju organiziraju Počasni konzulat Mađarske u Dubrovniku i Mađarski institut u Zagrebu uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica. Autor izložbe  objasnio je detalje postava koji kroz "Vjesnik" i "Narodni list" reflektira tadašnje događaje u Mađarskoj, a dodatak izložbi čine i panoi o "Višegradskoj četvorki" s obzirom na to da ove Mađarska trenutno presjeda ovom skupinom država. 

Počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku Katja Bakija otvorila je izložbu. 

- U ovom svijetu sve većih neprijateljstava i sve snažnijih nerazumijevanja važni su ovakvi programi koji pomažu u gradnji mostova između naroda, jezika i kultura. U slučaju hrvatskog i mađarskog naroda to nije osobito teško jer oba naroda povezuje dio zajedničke povijest te su oba naroda tijekom jednog razdoblja živjeli u istoj državi, kazala je Bakija.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić podržala je ovu manifestaciju, a okupljene je u ime rektora Sveučilišta u Dubrovniku pozdravila pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju - Sanja Žaja Vrbica. 

Nakon otvorenja, u amfiteatru Kampusa upriličen je susret s mađarskom književnošću kroz predstavljanje zbirke pjesama jednog od najvećih mađarskih pjesnika 20. stoljeća Jánosa Pilinszkyja "Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav".  

U četvrtak 12. listopada 2017. u 19.30 u Saloči od zrcala (Narodna knjižnica, Od Puča 6) održat će se koncert mađarskog glazbenog sastava PásztorHóra, a poslije toga otvorit će se izložba nagrađenih fotografskih radova  Tokaj – dio Unesco-ve svjetske baštine uz degustacija svjetski poznatog tokajskog vina. bLu

24. travanj 2024 03:16