StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI VATROGASCI TRENUTNO MEĐU NAJMANJE PLAĆENIM VATROGASCIMA U HRVATSKOJ

Po novom Kolektivnom ugovoru osnovica bi se povećala tisuću kuna

Piše dv
10. listopada 2017. - 15:01

Na nedavnom sastanku sindikata Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci s gradonačelnikom Matom Frankovićem razgovaralo se o novom Kolektivnom ugovoru kojim bi se primanja vatrogasaca izjednačila s plaćama u upravnim tijelima grada. Prema riječima predsjednika sindikata Nikše Sveca, naišli su na razumijevanje nove gradske uprave.
- Bio sam nedavno na vatrogasnom natjecanju u Rijeci čovjek mi se rugao jer u njih vatrogasac ima veću plaću od mene koji imam tri čina više od tog vatrogasca. Ljudi su ogorčeni s pravom – kaže Svetac te dodaje kako bi se po novom Kolektivnom ugovoru osnovica povećala za tisuću kuna, a trenutno iznosi od tri i pol do četiri tisuće kuna. Uz sva dežurstva, noćne smjene i vikende uspiju 'nategnuti' plaću do pet tisuća kuna. Profesionalni vatrogasci Dubrovnika su među najmanje plaćenim vatrogascima u Hrvatskoj, ni božićnicu ne dobivaju.
U Gradu Dubrovniku pripremaju se za kolektivno pregovaranje:
- Grad je uputio pismeno Vladi RH u kojem se traži očitovanje vezano za imenovanje odnosno ovlaštenje pregovaračkog odbora za pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora. Nakon toga će se pristupiti pregovorima. Cilj je što prije završiti proces i potpisati sporazum – navodi se u odgovoru. Potrebna sredstva osigurati će se u proračunu, te potom sklopiti kolektivni ugovor.
- Uz dobro opremljenu, Grad mora imati i adekvatno plaćenu javnu vatrogasnu postrojbu, odnosno primanja vatrogasaca trebaju korespondirati s iznimno opasnim poslom koji obavljaju – zaključuju iz gradske uprave.

20. travanj 2024 05:46