Županija Dubrovnik

26 GODINA OD POČETKA AGRESIJE

DA SE NE ZABORAVI Dubrovčani se prisjećaju 1. listopada 1991.

26 GODINA OD POČETKA  AGRESIJE

Dubrovčani se danas prisjećaju 1. listopada 1991. godine, dana kada su prije 26 godina pripadnici bivše JNA potpomognuti rezervistima napali Dubrovnik i njegovu širu okolicu. U šest sati ujutro s kopna, mora i zraka, započela je agresija na Grad koji je već prvog dana ostao bez struje i vode.

Zbog stvaranja potpune informativne blokade agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, što je uzrokovalo prekid telefonskih i oštećenje radijskih veza.

Dubrovnik je bez struje, vode i veza sa svijetom bio sljedeća tri mjeseca. Ukupne neprijateljske snage upućene na jug RH, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11 i 13 tisuća vojnika uz značajnu potporu zrakoplovstva, brodova i teškog topništva.

Na crtama obrane dugim više od 200 km, nasuprot brojnoj i dobro naoružanoj agresorskoj vojnoj sili, našlo se oko 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojbe ZNG Dubrovnik, PU dubrovačko-neretvanske i dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.

Agresija se nastavila svakodnevnim napadima, praćenim protjerivanjem stanovništva, a krajem listopada agresor je izbio na same prilaze Gradu u kome je bez struje, vode i redovite opskrbe hranom tada bilo više od 50 tisuća stanovnika.

Herojskom obranom Grada dubrovački branitelji su porazili agresora, te zajedno s građanima koji su ostali u svom gradu, očuvali Dubrovnik od uništenja.
 
Obljetnica početka napada na Dubrovnik obilježava se danas kroz program ‘Da se ne zaboravi’.

Pod nazivom ‘Velika žrtva mali križ’, u organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, odvijat će se program kako slijedi:
 
9 sati – Boninovo – polaganje vijenaca

10 sati – Crkva sv. Vlaha – program osnovnih škola

12 sati – Srđ – polaganje vijenaca uz molitvu

18 sati – Spuštanje vijenaca u more za poginule na moru s broda Tirena iz luke Gruž

19 sati – Svečana sveta Misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu
 
 
 

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije