StoryEditorOCM
DubrovnikOKO 200 PROSVJEDNIKA

Dubrovačke mame rekle NE porezu na nekretnine

Piše B.E. Foto: Nikša Duper/HANZA MEDIA
26. kolovoza 2017. - 11:16

Prosvjedom protiv poreza na nekretnine u petak uvečer ispred Onofrijeve fontane oko 200 građana je pozvalo Vladu RH da potpuno odustane od uvođenja toga poreza, već traže porezne reforne i sređenu državu.

- Mi ne želimo porez na nekretninu, to je prva i osnovna stvar. Mi smo danas ovdje kako bi pokazali jednu građansku inicijativu, da dokažemo kako se možemo skupiti, da pokažemo da nas ima, i da pokažemo već jednom da stvarno moramo izaći na ulici jer drugoga izbora nemamo.Mi ne želimo nove poreze, mi ne želimo nove namete, mi želimo da u svojoj državi u kojoj živimo možemo slobodno raditi i živjeti u vlastitom domu bez da nam netko prijeti da će ga uzeti- kazala je predsjednica udruge Dita Lipanović te todala kako je vrijeme da se javnost informira o novim nametima, i da se ovakve stvari građanima ne smiju događati, to jest raditi.

Isto tako, kako je istakla Lipanović nikakva odgoda zakona ne dolazi u obzir, jer kako kaže javnost nije informirana o tome kada će se zakon odgoditi, na koliko, hoće li se mijenjati, i koliko će se plaćati.

- Mi samo znamo kako ćemo plaćati porez i ništa drugo. Ne može se reći kako ćemo plaćati porez na nekretninu, i to na nekretninu koju ste već preplatili, platili porez na kupnju, platili bankama kamatu, a da ne znamo ni koliki će taj porez biti – istakla je Lipanović.

Referendum je kako su istakle organizatoreci prosvjeda neizbježan, te pozvali građane da kada dođe vrijeme za to u što većem
broju izađu i kažu ne porezu na nekretnine.

- Odlučila sam se na kupovinu vlastite nekret jer mi nitko nije htio dati ugovor na godinu dana, nitko mi nije garantirao da me neće izbaciti 01.06. kada počnu dolaziti turisti. zato ne dam nikome da mi uzme moj stan.Referendum se mora napraviti, jer ovo nije normalno što nam se radi- kazale je Dženita Grošonja Kuljuh.

Isto tako pita se Grošonja Kuljuh kako je moguđe štediti u nekretninama.

- Jeste li ikada čuli za ijedan oblik štednje gdje jedan stan vrijedi 100 tisuća eura, a vi banci plaćate 200 tisuća eura? Mirovine su nam nesigurne i neizvjesne. Kad ja dođem do mirovine, bit ću sretna ako budem imala 800 kuna mirovinu – dodala je Grošonja Kuljuh te dodala kako državnoj statistici prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi šest tisuća kuna, a jučer u Konzumu gledam jednu radnicu koja ima 41 godinu radnog staža i prima plaću 3 750 kuna s prijevozom. Hvala gospodine Todoriću, hvala gospođo Državo što nas ovako tretiraš.

Ako bude potrebno kako je istakla Grošonja i Kuljuh ići će i na Markov trg, jer kako kaže radi se o našoj djeci, o našoj budućnosti.

19. travanj 2024 03:08