Županija Dubrovnik

GRADONAČELNIK I SURADNICI U LUČKOJ UPRAVI DUBROVNIK

Nužno mijenjati raspored kruzera

GRADONAČELNIK I SURADNICI U LUČKOJ UPRAVI DUBROVNIK

Disperzija termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima u narednim sezonama uz naglasak na 2018. godinu i aktualnu situaciju kojoj je Dubrovnik izložen zbog izražene dnevne koncentracije dolazaka cruise brodova i gužvi koje se pritom stvaraju, poglavito unutar povijesne jezgre i u kontaktnoj zoni- bile su teme sastanka dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića te zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice i privremene pročelnice Službe Gradskg vijeća Nada Medović s ravnateljem Lučke uprave Dubrovnik Blažom Pezom i njegovim suradnicima u poslovnoj zgradi Lučke uprave.

Tom su prigodom ravnatelj Blaž Pezo i predstavnici Lučke uprave gradonačelnika izvijestili kako je Lučka uprava Dubrovnik već poduzela određene korake u cilju ravnomjernijeg tjednog i dnevnog rasporeda ticanja brodova već za sezonu 2018. godine. Gradonačelnik je domaćine upoznao sa stavovima gradske uprave o tome o čemu je još u srpnju pisao Blažu Pezu kao i ministru mora, prometa i infrastrukture RH Olegu Butkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju.

Na ovom je sastanku gradonačelnik rekao kako gradska uprava iznimno respektira cruising turizam i uvažava benefite koje ovaj vid turizma donosi ukupnoj privredi Dubrovnika, ali je istaknuo kako u danima vršnih opterećenja prometa, posebice tijekom srpnja i kolovoza, kada samo tijekom nekoliko jutarnjih sati u Grad uđe i preko 7.000 putnika s kruzera te da uz posjet 25 tisuća gostiju smještenih u različitim smještajnim objektima, predstavljaju problem za redovno funkcioniranje grada.

Stoga je važno sustavno upravljati ovim vidom turističkog prometa kako bi se spriječile dalekosežne posljedice koje toliki priljev gostiju u povijesnu jezgru može imati na spomeničku i kulturnu baštinu Dubrovnika. Nadalje, istaknuo je gradonačelnik, ni sami gosti koji Dubrovnik posjećuju na brodovima za kružna putovanja, ne mogu doživjeti grad na najbolji način.

Rezultat dosadašnje prakse dolazaka brodova za posljedicu ima smanjenje kvalitete ukupne turističke usluge:- Ovakvom praksom, koja je potpuno neodrživa, svim posjetiteljima, neovisno o načinu dolaska, ne pružamo najbolje iskustvo Dubrovnika- upozorio je gradonačelnik Franković te kazao kako se moramo orijentirati na smanjenje broja brodova koji uplovljavaju u jednom danu odnosno poticati njihovu disperziju na dnevnoj i tjednoj bazi:

-Šest ili sedam brodova dnevno ne može donijeti kvalitetniju uslugu, a upravo tome u ovom trenutku moramo težiti- rekao je Franković te dodao kako to znači da se i Lučka uprava mora biti spremna odreći dijela prihoda, a upozorio je i da se sve češćim medijskim napisima inozemnih medija o gužvama kojima je Dubrovnik izložen u sezoni stvara negativan imidž grada i potencijalno velika šteta za našu najistaknutiju privrednu granu.

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio kako će o stavovima Grada Dubrovnika žurno obavijestiti i CLIA-u (Cruise Lines International Association), najveće udruženje u cruise industriji na svijetu. Zaključio je kako cilj Grada nije odbijane gostiju nego pružanje veće razine kvalitete usluge i potpunog i cjelovitog iskustva ukupne i raznolike ponude Dubrovnika za sve svoje goste.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije