StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE UDRUŽENJA AUTOTAKSI PRIJEVOZNIKA DUBROVNIK

BOŽO MILETIĆ Zbog Ubera su svi na gubitku - država, korisnici i taksi prijevoznici!

Piše PSD.
1. kolovoza 2017. - 16:57

Ponukani medijskom hajkom usmjerenom protiv taksista, Udruženje obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik ovim putem upućuje ispriku svim građanima i turistima kojima je zbog nedavnog spontanog okupljanja članova Udruženja i ostalih taksista onemogućen slobodan promet gradom.

Građani doista nisu ništa krivi, ali zbog potpunog ignoriranja ove problematike od strane državnih tijela i regulatornih agencija, Udruženje je primorano na različite načine skrenuti pozornost na tešku situaciju u kojoj se nalaze njegovi članovi.
„Kao što sam već i naglasio, nisam bio organizator prosvjeda, došao sam osobno i zaustavio vozilo. Razočaran sam činjenicom da Vlada nije stala u zaštitu zakona koje je sama donijela. Mi ne tražimo povlašten položaj i nikakve beneficije, želimo samo da za sve vrijede jednaka pravila i da se na sve primjenjuje zakonska regulativa. Gdje bismo došli kada se recimo ne bi poštivao kazneni zakon? Hoćemo li uskoro dozvoliti i nasilje ili pljačke banaka? Pitam se tko štiti Uber i ima li tu korupcije, ako se nekome dozvoljava da bjelodano krši zakon?“, poručio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik i predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Miletić dodaje kako razumije nezadovoljstvo građana i turista zbog prometnog kaosa koji je nastao u Dubrovniku i kako je jedan od njihovih najvažnijih ciljeva upravo osiguravanje kvalitetne usluge putnicima.

„Ono na što mi želimo upozoriti jest sljedeće: pojedinci koji voze za Uber nisu stručno osposobljeni za prijevoz putnika. Ne moraju imati osigurana vozila s minimalnim tehničkim uvjetima, nemaju niti licenciju niti dozvolu za obavljanje autotaksi prijevoza, nije utvrđeno da nisu kažnjavani za kaznena djela protiv sigurnosti u prometu i opće sigurnosti, nije utvrđeno jesu li kažnjavani za druga kaznena djela na kaznu u trajanju dužem od godinu dana, nije utvrđeno je li im izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja djelatnosti cestovnog prijevoza i ne zadovoljavaju brojnu drugu regulativu. Sve su ovo stavke koje moraju zadovoljiti svi drugi taksisti. Time nas se stavlja u nepovoljan položaj što je protuustavno.“, rekao je Miletić.

„Autotaksi prijevoz nije bez razloga reguliran zakonom, jer se prevoženjem putnika kao djelatnošću mogu baviti samo osobe koje su za takvo što posebno educirane, provjerene i posjeduju vozila koja zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete. Zakon se može mijenjati i možemo pokrenuti javnu raspravu o tome, sasvim sigurno ima prostora za poboljšanja, ali do tada za sve trebaju vrijediti jednaki uvjeti. Sigurnost putnika mora uvijek biti na prvome mjestu, a Uber tu sigurnost krši.“, dodaje Miletić.
 
 
„Upravo zbog toga se još jednom ispričavam svima zbog prouzročenih neugodnosti tijekom prošlotjednog okupljanja u Dubrovniku. Međutim, naši resursi su iscrpljeni, nemamo se više kome obratiti i ovim putem još jednom apeliram na vladajuće da hitno riješe ovu situaciju koja traje predugo i da rade posao za koji su plaćeni, između ostalog i od nas.“, zaključuje Miletić.
 

20. travanj 2024 02:50