StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJEPORI OKO GROBLJA DUBAC

Nardelli će zaustavit radove ako Dubrovčani ne plate zaostatke, a Franković ne da ni lipe dok Župljani ne objasne zašto se mijenjao projekt

Piše Anton Hauswitschka
3. srpnja 2017. - 12:25

Poruka koju je dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića da se iz gradskog proračuna više neće platiti ni lipe za zajednički projekt  groblja Dubac dok se ne vidi na što se troši novac, šokirao je čelnike susjedne Općine Župa dubrovačka.  Podsjetimo, gradonačelnik je u petak na sjednici Gradskog vijeća kazao kako je u proračunu  predviđeno 14 milijuna kuna za projekt groblja na Dubcu, no kako je dao nalog resornoj pročelnici da prekine financiranje iz proračuna.  - Prekinuli smo plaćanje za groblje Dubac jer nemamo odgovore na pitanja na što se troši novac. Odnos općine Župe dubrovačke prema Gradu mora se promijeniti, a gospoda iz Župe moraju se prestati ovako ponašati. Dok ne budemo imali transparentnu situaciju na groblju, iz Grada se neće platiti ni lipe.  Znate i sami da je ovdje na vlasti HDZ kao i u Župi, no novac u proračunu je novac građana Dubrovnika - poručio je tada Franković.

Načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli tvrdi da ne zna o čemu Franković govori te što je povod takvom nastupu koji je , kako kaže, nedopustiv.  – Projekt se realizira prema planu i apsolutno nema nikakvih problema, osim uobičajenih tehničkih na samom gradilištu . Trenutno se gradi potporni zid, plato za grobnice i pristupna cesta i sve se radi po već utvrđenom planu koji je i sam Franković prihvatio kada je bio predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća– kaže Nardelli dodajući kako i dalje očekuje sastanak sa novim dubrovačkim gradonačelnikom na temu zajedničkog groblja. – Shvaćam da je tek preuzeo vođenje grada, no ipak mogao je naći vremena za sastanak obzirom da je projekt groblja izuzetno važan za Dubrovnik. Sa bivšim gradonačelnikom Androm Vlahušićem imali smo izvrsnu suradnju, redovne sastanke i obilazak gradilišta.  Grad Dubrovnik i dalje ima svog koordinatora na ovom projektu, Hrvoja Ivaniševića koji je svakodnevno u kontaktu sa direktorom Groblja Dubac te sa mnom kao načelnikom . Mimo njega ništa ne prolazi! – ističe Nardelli  naglasivši kako Grad Dubrovnik duguje Župi dubrovačkoj novac za radove koji su na groblju napravljeni u travnju i svibnju. – Po ugovoru, Grad nama refundira po mjesečnim situacijama. Nisu platili za travanj i svibanj, a evo sad bi trebali i za lipanj. Ukoliko nam ne refundiraju ta sredstva, a radi se o milijunima, morat ćemo zaustaviti radove jer Općina Župa dubrovačka ne može sama financirati taj projekt – poručuje načelnik Silvio Nardelli.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković pak ističe kako se radi o problemima koji se mogu vrlo brzo riješiti no potrebna je dobra volja iz Župe dubrovačke. – Na Skupštini Groblja Dubac moja zamjenica Orlanda Tokić zatražila je dokumentaciju kako bi vidjeli zbog čega se išlo u izmjene projekta. Do danas nismo dobili tu dokumentaciju, a ja kao gradonačelnik imam odgovornost prema trošenju proračunskih sredstava. Drugi problem je da Grad u Nadzornom odboru  tvrtke Groblje Dubac kao manjinski vlasnik ima dva člana. Na Skupštini društva zatražili smo dopunu dnevnog reda i promjenu naša dva člana, no Župa dubrovačka kao većinski vlasnik to je odbila. Za taj projekt koji se financira iz dubrovačkog proračuna kao gradonačelnik imam odgovornost i u Nadzornom odboru želim ljude kojima vjerujem. Držim da to nije fer od kolega iz Župe jer je Grad njima u NO Vodovoda prepustio mjesto jednog člana iako to nismo morali – zaključuje  Mato Franković. 
 

20. travanj 2024 08:26