StoryEditorOCM
DubrovnikFINALIZACIJA MILIJUNSKOG ULAGANJA

Potpisan ugovor o financiranju Pelješkog mosta, navratio i Luka Bebić

13. lipnja 2017. - 18:50

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje Pelješkog mosta u hotelu Valamar President svečano su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktor JP Hrvatske ceste Josip Škorić i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje programa i EU- projekata Tomislav Petric. Na potpisivanju ugovora nazočio je i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić koji je privukao veliku pozornost okupljenih i medija, iako se nije obraćao javnosti.

Potpisivanjem je označen početak realizacije 420 milijuna eura vrijedan projekta, od kojih 357 milijuna ili 85 posto financira EU, “Cestovno povezivanje s Južnom Dalmacijom” koji podrazumijeva izgradnju Pelješkog mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona, a kojem je preuzeti rok potpune izgradnje 2022. godina.

-Srertan sam i zadovoljan što svjedočim potpisivanju ugovora o najvećem infrastrukturnom projektu suvremene Hrvatske: projektu spajanja hrvatskog teritorija i ujedinjenja hrvatske nacije. Malo je ovakvih dana u povijesti i našim životima koji će se vječno pamtiti. Danas kreće realizacija, a natječaj za izbor izvođača je u tijeku i ako ne bude žalbi, početak radova je u listopadu ili studenom ove godine. U nepunih godinu dana intenzivnog rada na projektu načinili smo ključne korake do potvrde projekta od strane JASPERS-a. Podsjećam, Luka Bebić je 1. listopada 1998. godine u Saboru prvi iskazao potrebu ove županije za gradnjom Peljškog mosta a 19 godina nakon toga svjedočimo i potpisu ugovora. Tu je i saborski zastpunik Branko Bačić koji je sa susjednom BiH pregovarao o tehničkim uvjetima mosta zbog potrebe neškodljivog prolaza za BiH- rekao je uoči potpisivanja ugovora ministar Butković dok je čelnik Hrvatskih cesta Josip Škorić dodao:

- Od 2005.kad je počlelo projektiranje Pelješkog mosta bilo je jasno da će projekt imati strateški značaj povezivanja Pelješca, otoka i matice države. Ulaskom u EU stvoreni su uvjeti financiranja iz fondova te s ponosom mogu reći da nam se trud isplatio. Danas je srušena i zadnja prepreka projekta kojeg su H.ceste pripremile u najkraćem roku. Slijedi ogroman i odgovoran posao, ali ne sumnjam u realizaciju- rekao je Škorić.

-S novcem ovog prokjekta Ministarstvo mora je postalo vodeće u privlačenju EU-sredstava- naglasio je ravnatelj SAFU Petric, a novoizabrani gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s ponosom je naglasio kako će po uzoru na Pelješki most, EU- sredstva biti okosnica rada i nove gradske uprave:- Most nije iluzija za budale, kako su neki govorili i nikad nije imao alternativu, nego je bio nedosanjani san žitelja juga domovine i njihov projekt budućnosti- rekao je Franković a župan Nikola Dobroslavić ustvrdio da svbi koji su dovodili u pitanje izgardnju mosta nisu mislili dobro Hrvatskoj:- Na početku smo nastavka gradnje koju je jedna od Vlada RH naprasno prekinula. Hvala aktualnoj Vladi RH i Europskoj komisiji!

20. travanj 2024 14:05