StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSTAVLJENI REZULTATI MOBILNOSTI

Učenici i nastavnici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik se vratili iz Italije puni dojmova, a pripremaju i stručnu praksu u Irskoj

Piše Tea Stjepović
9. lipnja 2017. - 16:53

U Ekonomskoj i trgovačkoj školi Dubrovnik danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati zadnje mobilnosti učenika i nastavnika koja se odvijala u Italiji, u Bitontu od 22. svibnja do 28. svibnja u okviru projekta "Poticanje zapošljavanja mladih u južnoj Europi" odobrenog prije dvije godine. Na konferenciji su sudjelovali učenici i nastavnici škole koji su sudjelovali u mobilnosti u Italiji.

Profesorica talijanskog i francuskog jezika, Nikolina Rubin Mojaš je ukratko ispričala kako je bilo u Italiji.

'Bili smo u malenom gradu Bitonto u blizini Barija koji je poznat po uzgoju maslina i maslinovog ulja. Naša delagacija je bila sastavljena od tri profesorice i šest učenika koje su bili smješteni kod talijanskih obitelji koje su prethodno poznavali, budući da su u svibnju 2016. godine naši učenici bili domaćini. Održavale su se razne konferencije tako da su naši učenici imali priliku prezentirati svoj video uradak koji je bio na temu razlike između voća lokalnih poljoprivrednika i onih uvezenih iz Europske unije', kazala je Rubin Mojaš dodavši da su stigli obići i mala mjesta pod zaštitom UNESCO-a poput gradova Matera i Craco gdje se snimala 'Pasija', film koji je 2004. napisao i režirao Mel Gibson.

Cilj projekta je bila razmjena iskustava i uvođenje novih tehnologija u procesu obrazovanja, a naglasak je bio na socijalnom poduzetništvu i uključivanju u projekt osoba s posebnim potrebama. Osnovni cilj projekta jest razvijanje poduzetničke inicijative kod učenika kako bi ih se pripremilo za tržište rada, te potaknulo da naučena znanja i vještine primjene u pokretanju vlastitih poslova.

'Ovo je bilo jedno vrijedno i nezaboravno iskustvo za učenike i profesore. Upoznali smo drage ljude i veselimo se novim suradnjama i novim projektima u našoj školi', zaključila je profesorica Rubin Mojaš.

Ravnateljica Suzana Đurđević govorila je o novom Erasmus projektu koji je Ekonomskoj i trgovačkoj školi Dubrovnik odobren prije par dana. Projekt će trajati 15 dana, a 25 učenika će biti uključeno u stručnu praksu u Irskoj tijekom travnja 2018. godine.

'Mi smo prvi put ušli u Erasmus projekt s ovim projektom kao partneri, a danas je prilika da najavimo projekt koji smo pokrenuli samostalno, kao nositelji projekta koji smo osmislili početkom ove godine i prijavili smo ga agenciji. Riječ je o projektu koji je vezan uz stručnu praksu učenika smjerova prodavač i komercijalist. Projekt kreće od 1. rujna, a trenutno smo u fazi potpisivanja sporazuma', poručila je ravnateljica Đurđević.

17. travanj 2024 23:49