StoryEditorOCM
DubrovnikObilježavanje 25. godišnjice deblokade Rijeke dubrovačke i Dubrovnika

Otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Komolcu

Piše PSD.
26. svibnja 2017. - 17:19

Obilježavanje 25. godišnjice oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika te svečanost otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na području Rijeke dubrovačke održana je u Komolcu.

– Neizmjerna je čast danas stajati ovdje s vama i dijeliti osjećaj ponosa na mjestu na kojemu su prije 25 godina naši sinovi, muževi i očevi ponosno stajali i svojim životima branili i obranili naš Grad i našu Domovinu. Njihova i vaša žrtva je neizmjerna. Dali ste našem Gradu i Domovini ono najvrijednije što ste imali. Svoje najmilije – rekla je povjerenica Vlade za Dubrovnik Nada Medović.

Izaslanik Ministra branitelja RH, brigadir u miru Jozo Šerić naglasio je žrtvu branitelja:

- Ponosni dubrovački branitelji, stali ste na branik Domovine. Imali ste oružje koje neprijatelj nije imao. Čisto srce. Hvala vam na svemu, dragi prijatelji, ne smijemo dopustiti da se istina zaboravi. Ponosite se svojim slobodnim gradom, sloboda pripada vama – rekao je Šerić.

U svojstvu izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora Mato Franković podsjetio je na značaj obljetnice:
- I danas nakon 25 godina nismo primili ispriku od onih koji su u naletu Velikosrpske ideje ulazili u naše kuće i uzimali živote. I danas oni otvaraju svoje spomenike umjesto da se dođu pokloniti žrtvama i majkama –  rekao je Franković, a na žrtvu branitelja osvrnuo se i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Spomenik u Komolcu je, podsjetimo, izradio T.L.O. studio za arhitekturu i urbanizam, prema izvornoj ideji gospodina Maria Zdraulića. Troškove izgradnje parka sa spomenikom poginulim braniteljima u cijelosti pokriva Grad Dubrovnik.

Uz godišnjicu oslobođenja Rijeke dubrovačke položeni su i vijenci na spomeniku na Osojniku, te misa za poginule branitelje u crkvi Pohođenja Marijina u Rožatu.

25. travanj 2024 00:13