StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI TAKSISTI PROSVJEDOVALI ISPRED VILLA PALME NAKON ŠTO IM JE PRIVEDEN KOLEGA

Tvrde da ih policija maltretira zbog Ubera

10. travnja 2017. - 11:36

-Proteklih nekoliko dana netko je gađao jajima neka osobna vozila koja su se bavila prijevozom putnika. Navodno je riječ o vozilima Ubera. Kako su taksisti uvijek dežurni krivci za sve tako su i za ovo te su policijski službenici obilazili taksiste pod Minčetom i provjeravali sve u krugu Pila, tražeći jaja. Nikad ih ni kod koga nisu našli, niti su zatekli bilo koga od autotaksi vozača da je nekoga gađao jajima. Mi smo protiv takvih izgreda i osuđujemo ih, a protekle dvije godine je odvjetnički ured koji nas zastupa slao dopise Ministarstvu unutarnjih poslova RH, ali uzalud jer nas nas ignoriraju! Iako ministri i premijer tvrde da je Uber nezakonit, i dan danas voze i otimaju nam doslovce kruh. U proteklih tjedan dana temeljna policija, zamislite, provjerava je li neko naše vozilo unutar ili izvan bijele crte. To je suvišna represija i mi ispadamo građani drugog reda, a oni koji ga krše su OK!? Dragi sugrađani, možete nas voljeti ili ne, ali mi smo tu i radimo, živimo i zarađujemo. Najavljujem skori prosvjed u Zagrebu taksista iz cijele Hrvatske!

Sve to, skoro u samo jednom dahu izgovorio je predsjednik Sekcije autotaksi prijevoza Hrvatske obrtničke komore Dubrovnik Božo Miletić koga smo s pedesetak taksista zatekli na prosvejdu na platou ispred sjedišta PU dubrovačkpo neretvanske i PP Dubrovnik, odnosno Villa Palme. On tvrdi da je pritvoreni taksist “prišao policajcu koji je pisao još jednu u nizu prekršajnih prijava” jer je kotač bio izvan bijele crte i pitao ga u stilu “zašto peglate čovjeka”, policajac mu je stavio lisičine na ruke!
-Sve se dogodilo oko 18 sati. Od policije očekujemo da rade po zakonu! Ništa više niti išta manje! Čekamo da kolegu oslobode, a imamo svjedoke, no policiju to ne zanima i naš bi odvjetnik trebao uskoro doći. Odvjetnik će nam reći je li policija postupila zakonito. Mislimo da nije, kao što nije ni neki dan kada je jedan kolega taksist, kao svjedok, nezakonito zadržan punih šest sati. To je protupravno lišavanje slobode za što je zakonom predviđeno jedna do deset godina zatvora- dodaje Miletić tvrdeći da je navodno jaje palo na samo jedno vozilo te da je kroz glasine to naraslo na mnogo veći broj.

-Svaki dan sam na taksi stajalištu a s druge strane, gdje su kombiji i vozila vozača Ubera, ali policija ne reagira. Imamo dojam da policija štiti Uberovce- rekao je taksist Pavle Vlašić, dok Mario Telesmanić dodaje:- Jednu večer su me u roku sat i pol zaustavili četiri puta i svaki put tražili karton periodičnog pregleda, vatrogasni aparat, osobnu kartu, prometnu i vozačku dozvolu. Nisam im dao nikakav povod!

Valja priznati da je prosvjed taksista bio miran i bez ikakvih incidenata. Neslužbeno, doznali smo kako je uhićen taksist Duško Milanović. Zbog prosvjeda i događaja koji ga je prouzročio smo tražili i izjavu iz PU dubrovačko- neretvanske te doznali:                  

-U Policijskoj postaji Dubrovnik u tijeku je prekršajna obrada nad taksistom (43) koji je prekršio Zakon o javnom redu i miru. Naglašavam: zakon vrijedi jednako za sve i nikoga ne kontroliramo selektivno. Policija sve jednako sankcionira i ne gledamo kome i kojoj skupini taj pojedinac pripada- rekla je glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Andrijana Biskup, dok smo od njezinih kolega neslužbeno doznali da je uhićeni taksist vrijeđao policijskog službenika priklikom sankcioniranja jednog od taksistinih kolega na platou Pila te je stoga i priveden u Villa Palmu.

19. travanj 2024 08:50