StoryEditorOCM
DubrovnikMUKE PO BOLNICI

Zašto (mladi) liječnici ne žele u Dubrovnik?

Piše Silvia Rudinović
20. ožujka 2017. - 20:16

Opća bolnica Dubrovnik raspisala je natječaj za zapošljavanje četiriju liječnika na neodređeno vrijeme. Traže se anesteziolog, ginekolog, oftalmolog i internist, uže specijalnosti endokrinologije i dijabetologije. U proteklih godinu dana, na višekratne javne natječaje za najdeficitarniji bolnički odjel, Ginekologiju i porodiljstvo, nije se javio niti jedan liječnik. Dubrovnik je po mnogočemu top destinacija, ali cijene stanova i mogućnosti napredovanja u medicini, ne svrstavaju ga u vrh liste poželjnih gradova za liječnika.
I prije zaključenja natječaja, zanimanje za posao u dubrovačkoj bolnici pokazali su po jedan oftalmolog i internist, kaže ravnatelj dr. Mario Bekić. Ginekologija i porodiljstvo trenutačno ima četiri liječnika, od kojih samo dvojica dežuraju. Liječnici kažu da je potrebno najmanje osam ginekologa i opstetričara. Tri su liječnika na specijalizaciji za ginekologiju i još dva bi im se trebala uskoro pridružiti, no, kako bi odjel normalno funkcionirao, pomoć stiže iz drugih zdravstvenih centara, KBC-a Rijeka i općih bolnica Pula, Zadar, Varaždin, itd.
Proteklih godina, troje je ginekologa otišlo iz dubrovačkog rodilišta, jedan u Irsku, njegova kolegica u privatnu polikliniku u Zagreb, a treća u primarnu zaštitu. Dr. Željko Bačić, odjelni liječnik, misli kako Dubrovnik, zbog skupoće, nije poželjan mladim liječnicima i stoga bi gradska uprava trebala pomoći, s obzirom na dobrostojeći proračun.
- U ovom trenutku imamo četiri zainteresirana ginekologa s kontinenta koji bi došli u Dubrovnik, dvojica već u svibnju na ispomoć. Svi oni, kao primarni problem, ističu stambeno pitanje, pa smo im stoga ponudili stanove na korištenje. Bolnica u ovom trenutku ima pet stanova u najmu, a korisnici triju nekretnina su neurokirurg, pedijatar i anesteziolog – kaže ravnatelj Bekić.
Bivši gradonačelnik, Andro Vlahušić kaže kako Grad u izvornom u vlasništvu ima 123 stana i još 120 u povratu. Na pitanje, zbog čega u svojim mandatima nijedan od tih stanova nije ponudio bolnici, Vlahušić odgovara: „Nitko iz bolnice to nije tražio“.
Potom odmah dodaje kako su stanovi zapravo popunjeni, a jedna ili dvije stambene jedinice su uvijek u pripravnosti za iznimne slučajeve kakav se nedavno dogodio u Dubrovniku kada je potpuno izgorjela čitava obiteljska kuća. Godinama se spominje izgradnja stanova za sveučilišni i bolnički kadar, ali realizacija nije ni na vidiku.
- Ja ću otići u mirovinu, a ti se stanovi neće izgraditi – komentira ravnatelj Bekić, pa dodaje kako bi najučinkovitije rješenje bilo da vlasti subvencioniraju kredite, surađuju s lokalnim građevinskim tvrtkama oslobađanjem komunalnog doprinosa radi pojeftinjenja gradnje ili sudjeluju u plaćanju najma stanova za liječnike.
- Bolnica je danas, osam godina otkako sam ja pošao, upropaštena – kataklizmički će Vlahušić, bivši gradonačelnik koji je uzgred i bivši ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, pa nastavlja: „Imamo ozbiljan problem. Liječnici bježe u privatnike, a to neće riješiti jedan stan. Za liječnike treba drugačija politika, oni idu tamo gdje imaju mogućnost profesionalnog i ljudskog napredovanja. Sad je bolnica u potpunoj nebrizi Županije“.
Vlahušić, inače endokrinolog, tvrdi kako je za njegova ravnateljskog mandata bolnica 'cvjetala', mladi liječnici su se sami nudili, kupovala se moderna medicinska oprema i stvarali uvjeti za liječničko napredovanje. Grad Dubrovnik godinama je izdvajao za novu bolničku opremu, pa je, između ostaloga, potpuno uredio endokrinološku ambulantu. Pritom, Vlahušić napominje kako to nije bila njihova obveza, jer vlasnik, tj. osnivač OB Dubrovnik je županijska uprava.
- U interesu svih političkih opcija je riješiti ovaj problem jednom za svagda – smatra dr. Bekić i poručuje kako je pacijentu kad dođe u bolnicu sasvim nevažno koja je stranka trenutačno na vlasti.
TEKST: Silvia Rudinović

OKVIR:
Opća bolnica Dubrovnik, početkom listopada prošle godine raspisala je natječaj za 16 specijalizacija, i to: iz kliničke radiologije, kardiologije, transfuzijske medicine, endokrinologije i dijabetologije, ortopedije i traumatologije, infektologije, urologije, dermatologije i venerologije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, po dvije iz pedijatrije i hitne medicine, te čak tri specijalizacije iz ginekologije i opstetricije.

20. travanj 2024 00:39