StoryEditorOCM
DubrovnikUZ SNIMANJE NOVOG FILMSKOG SPEKTAKLA U DUBROVNIKU

Robin Hood će biti filmska trilogija

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Ahmet Kalajdžić
12. siječnja 2017. - 14:21

-Počelo je postavljanje drugog dijela scenografije za snimanje filma Robin Hood Origins. U Poratu je scenografija dijelom već postavljena a ovaj dio se odnosi na onaj najatraktivniji dio filma. Od lokacije gdje se trenutačno postavljaju, kulise će se načiniti sve do ulaza s Pila. No, do Feste sv.Vlaha postavit će se samo okviri a nakon Feste i procesije dovršit će se u cjelosti kulise Dubrovnika kao Nottinghama. Sretni smo da ovo imamo jer produkcija košta oko 90 milijuna USD, a u promociju će se uložiti još oko 100 milijuna USD. Do sada samo bili domaćini Game of Trones-u, Fun-u, Star Wars-u ali ovo prelazi okvire svega što je grad do sada imao. Svi pozitivni efekti dosadašnjih filmova će ovdje eksplodirati, a Robin Hood je daleko najzahtjevniji projekt jer ovo iza nas je par postotaka scenografije koja će unutar Grada biti postavljena na još dvije- tri lokacije. Snimanje će trajati ukupno tri tjedna, u periodu 10- 28.veljače a dolaze nam Jamie Foxx, Tager Egerton i Eve Hewson i drugi glumci koji su uključeni u taj dio porojekta. Izuzetno nam je važno da smo isti dan po uklanjanju zimskih kućica počeli postavljati scenografiju u Gradu, a isti dan je i Nissan Micra stigla na Stradun. Događa se ono što se prije činilo apsolutno nezamislivo. Film će uključiti oko 800 ljuidi a izuzetna je vrijednost da sada ovdje rade ljudi iz Grada i iz Hrvatske. Po tome je Dubrovnik filski studio a kad sam  o tome pričao prije 7- 8 godina i meni se činilo nestvarnim i dalekim, ali sam znao što hoću. Uspjeli smo dovesti do toga da smo danas jedan od najjačih filmskih studija na otvorenom. Robin Hood je blockbuster i snimat će se trilogija u slijedećih šest godina, a ovdje će se snimati i deveti dio Starr Warsa- naglasio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić tijekom obilaska radilišta na kojem se postavljaju kulise za budući filmski blockbuster. U njegovoj su pratnji bili predstavnici brojnih medija a gradonačelnik je tom prigodom zahvalio Ministarstvu kulture RH na svim odobrenim suglasnostima, kao i biskupu Matu Uziniću koji se suglasio s izradom ovakvog dijela kulisa prije same procesija za blagdan sv.Vlaha.
Grad očekuje izravnu korist od oko 10 milijuna kuna zajedno s najmom parkinga oko Grada i u luci Gruž te troškove boravka ekipe u hotelima. O kojem je iznosu riječ najbolje govori činjenica da je ukupni proračun TZ grad Dubrovnika milijun USD, odnosno milijun i pol USD. Stradun je prvi dio ulice Nottinghama a drugi dio je studio u Budimpešti. Velika je vrijednost, ako film dobro prođe, u što izvršni producent Leonardo Di Caprio uopće ne sumnja, Dubrovnik će i dalje biti sastavni dio filma u kojem će se ugraditi i dio scenarija koji će podrazumijevati i povijesnu priču koju im je ispričao i gradonačelnik osobno i kako je priznao novinarima. naime, u vezi epizode s iskrcajem Richarda Lionhearta na Lokrum i katedrale Vlahušić je rekao i ovo:
-Ne zaboravimo, Richard Lavljeg Srca i Robin Hood su istodobno živjeli, a u visokoj su fazi i pregovori o dolasku Di Capria u Dubnrovnik. No, to je manje važno, važnije je da dolazi brojna filmska ekipa glumaca u rangu Di Capria- ustvrdio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je tom prigodom pokazai i neke od skica budućih filmskih kulisa. 

20. travanj 2024 17:35