StoryEditorOCM
Zdravi i veseli bilipaket zdravlja

Većina uopće ne voli njezin okus i izbjegava je na jelovniku, ali nakon ovog članka doći će na popis vaših omiljenih namirnica

Piše Native studio SD
6. veljače 2021. - 10:00

Kaul ili cvjetača. Većina nas na spomen ove namirnice postavit će pitanje: "Je l' baš moram?" I ne, ne moramo. Ali kad bismo znali koliko je ova namirnica kvalitetna i nutritivno bogata, ne bismo se pitali moramo li, nego bismo govorili "daj još". Jer cvjetača je, svojem specifičnom okusu unatoč, zdrava, puna vlakana i niskokalorična. I zbog toga bismo je trebali jesti voljeli njezin okus ili ne. Naša nutricionistica iz kampanje "Zdravi i veseli bili", m. sc. nutricionizma Iva Tokić iz Savjetovališta za prehranu "Nutrivat", toplo je preporučuje svima.

– Činjenica je da malo ljudi voli cvjetaču zbog njezina specifičnog okusa, koji je takav zbog sumpora koji sadrži. Prema mojem iskustvu, čak je i brokula popularnija od cvjetače ili kaula. Obje spadaju u kupusnjače s tim specifičnim okusom, zbog čega su nepravedno zapostavljene. Naime, to su iznimno kvalitetne namirnice, nutritivno dosta bogate, a uz to niskokalorične.

Ako ste se kojim slučajem i zaželjeli ove zdrave namirnice, a vjerujemo da barem malo hoćete nakon što pročitate ovaj tekst, evo vam prilike. U vašoj najbližoj prodavaonici Tommy nalazi se najsvježija cvjetača, idealna za ove zimske dane. Pravi paket zdravlja. Zašto? Iva Tokić ima odgovor.

– Cvjetača sadrži vitamine C i K, kao i dosta vlakana, što je čini idealnom hranom za zdravlje crijeva. Danas imamo sve više istraživanja koja upravo zdravlje crijeva povezuju s općim zdravstvenim stanjem u tijelu. Zato se sve više preporučuje bogat unos vlakana, a cvjetača je jedna od idealnih namirnica za to. Uz sve navedene dobrobiti, ona obiluje i antioksidansima, odnosno glukozinolatima, tvarima koje mogu smanjiti rizik od karcinoma crijeva, pluća i prostate. Spomenuti antioksidansi djeluju tako da u našem tijelu smanjuju slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenja stanica te samim tim i pojavu bolesti. Zbog toga, što se tiče cvjetače, ali i ostalih kupusnjača, možemo govoriti i o antikancerogenom djelovanju.

image
Shutterstock

Iako može biti dosta žilava, kaul je ipak osjetljiva namirnica.

– Treba paziti s pripremom ove namirnice. Budući da obiluje vitaminom C, šteta je ne iskoristiti ga. Naime, taj je vitamin nestabilan, brzo se gubi iz namirnice i priprema ga može posve uništiti. Zato je najbolje cvjetaču, kako bi se iskoristile sve nutritivne tvari koje sadrži, vrlo blago pripremati. Najbolje ju je skuhati na pari ili blanširati. Tako bi zapravo trebalo pripremati sve kupusnjače. Istina je da su tako pripremljene malo žilavije, ali su i bogatije, izgube minimalno od svoje nutritivne vrijednosti.

Odrasli se vjerojatno mogu prisiliti na konzumaciju kaula, mnogi ga baš i voli jesti. No, što je s djecom?

Iva nam je priznala kako je tome doskočila.

– S djecom postoji jedan trik koji podijelim s roditeljima – cvjetaču je najbolje "podvaliti" u nekakvoj krem juhi, ili je zapeći s krumpirom i sirom. A često volim podijeliti recept i za pizzu od cvjetače, od koje se pripremi "tijesto". Ipak, cvjetaču je najbolje napariti i poslije je začiniti s malo maslinova ulja i još manje soli. Tada je najkvalitetnija što se tiče prehrambenog aspekta.

Naravno, ključ je zdrave prehrane njezina raznolikost, ali cvjetaču bismo trebali jesti kada god možemo.

– Cvjetača je iznimno kvalitetna namirnica i mogu je konzumirati gotovo svi. Jedino nije preporučljivo da je pretjerano konzumiraju osobe koje pate od hipotireoze, zbog oksalata kojima cvjetača obiluje. Oni mogu utjecati na veliko izlučivanje joda iz tijela, što nije dobro za štitnjaču. Također je preporuka da osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi ne bi smjele previše konzumirati cvjetaču zbog vitamina K, koji remeti zgrušavanje, te bi se moglo dogoditi da se smanji učinkovitost lijekova koje piju – kazala je nutricionistica Tokić.

Pizza od cvjetače

"Tijesto":

  • 500 g cvjetače (samo cvjetići)
  • 1 jaje
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 100 g naribane mozzarelle
  • 1/2 žličice soli
  • malo suhog bosiljka


Nadjev:

  • 100 g sjeckane ili pasirane rajčice
  • pola crvene i pola zelene paprike narezane na prutiće
  • 100 g pureće šunke narezane na kockice ili prutiće
  • malo sušenog ili svježeg bosiljka
  • 1 žličica maslinova ulja


Cvjetaču natrgajte na cvjetiće te ih operite. Stavite ih kuhati u kipuću, lagano posoljenu vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok cvjetača potpuno ne omekša.
Kuhanu cvjetaču zatim dobro ocijedite, prvo u cjedilu, a zatim je prebacite u čistu kuhinjsku krpu te dobro istisnite preostalu vodu. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste je uspjeli ocijediti. Od cvjetače ćete u ovoj fazi imati nešto poput suhog pirea.
Prebacite cvjetaču u zdjelu pa je pomiješajte s ostalim sastojcima za tijesto i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Na limu obloženom papirom žlicom i rukama oblikujte smjesu kao tijesto za pizzu, te stavite u pećnicu na 200 °C 20-ak minuta, dok ne dobije zlaćanu boju.
Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite sve zajedno još 10-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:32