StoryEditorOCM
ZdSelfieHIT IZ AZIJE KOJI JE POSTAO FENOMEN PROGOVARA O VJEČNOJ BORBI BOGATIH I SIROMAŠNIH

Provjerite zašto je ovaj film dosad zaradio 130 milijuna dolara

Piše Damjan Raknić/JL
12. siječnja 2020. - 20:05

Primajući nagradu Zlatni globus za najbolji strani film za svoga "Parazita", hvaljeni korejski redatelj Bong Joon-ho pokušao je potaknuti sve okupljene u hotelu The Beverly Hilton da ne dopuste da ih prisustvo titlova odvrati od gledanja uzbudljivih i ponajviše drukčijih filmova.

"Kad jednom pređete preko te barijere od 2,54 centimetra, upoznat ćete puno više čudesnih filmova", rekao je Bong. Ta dobronamjerna pošalica, međutim, nije bila do kraja na mjestu.

Naime, njegov sada već višestruko nagrađivati film "Parazit", u svjetskim je kinima zaradio 130 milijuna dolara bruto. Parazit je premijerno prikazan 21. svibnja na ovogodišnjem Filmsko festivalu u Cannesu, gdje je koncem festivala postao prvi korejski film koji je osvojio Zlatnu palmu.

Bongov uspjeh bio je tim više značajniji jer je žiri tu odluku donio jednoglasno, što se posljednji puta dogodilo 2013. godine kada je Abdellatif Kechiche nagrađen za "Adelin život".

Bong je svoj pobjednički govor na Globusima zaključio znakovitom rečenicom:

"Mislim da mi koristimo samo jedan jezik - onaj filmski."

Korejski redatelj možda je priučeni govornik engleskog, što je pokazao na Globusima, no filmskim jezikom barata na zavidnoj razini. Nakon razmjerno uspješnog redateljskog debija "Psi koji laju ne grizu", Bong je svjetsku slavu stekao s filmom "Sjećanja na umorstvo", kriminalističku dramu koja se temeljila na stvarnom slučaju serijskog ubojice koji je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća terorizirao jedno korejsko ruralno mjesto. Nakon tog filma uslijedili su "Domaćin", "Majka", "Snowpiercer", "Okja" te u konačnici "Parazit".

Zašto je "Parazit" postao takav fenomen? Doznajte u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje:

 

19. travanj 2024 14:16