StoryEditorOCM
Zadar plusDECANTER 2023.

Veliko priznanje za zadarske vinare na najvećem svjetskom natjecanju, samo je ‘Gladiator‘ dobio zlatnu medalju, ostali su srebreni

Piše Zadarski.hr
9. lipnja 2023. - 17:09

Stigli su službeni rezultati sa 20. Decanter World Wine Awards (DWWA) koji se čvrsto  etablirao kao najveće i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje: jedinu zlatnu medalju u Zadarskoj županiji osvojilo je crno vino GLADIATOR 2019 Kraljevskih vinograda! Srebro su dobili također Kraljevski vinogradi, Vina Dražina, Vina Bora te Vina i likeri Fiolić. 

Kušano je 18 250 vina iz 57 zemalja, a 236 vinskih eksperta, 53 Master of Wine i 16 Master sommeliera imalo je veliki zadatak.

Hrvatska vina nagrađena su zlatnom medaljom, ukupno 16 vina, 56 srebrenom dok su 93 vina osvojila brončanu medalju.

Iz Kraljevskih vinograda kažu kako ime njihovog nagrađivanog vina Gladiator, osim asocijacije na već spomenute epitete, ima  i povijesnu poveznicu. S obzirom da se Kraljevski vinogradi nalaze na potezu Petrčane - Nin, povijesno gledajući znamo da je Nin bio antičko središte ovog područja te je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Ninu pronađen izuzetno rijedak podni mozaik s prizorima gladijatorskih borbi, jedini takav s prostora nekadašnje rimske provincije Dalmacije, datiran u periodu od druge polovice prvog stoljeća. Osim scena borbi i slavlja, uz prikazane gladijatore su napisana polja sa njihovim osobnim podatcima- imenima, godinama i brojem natjecanja u kojima su sudjelovali.

Vinarija Kraljevski vinogradi ovo vino je prvi put pustila u prodaju prije 6 mjeseci, a vino Gladiator 2019 već je prepoznato od strane struke. Za sada ga krase dvije zlatne medalje sa dva natjecanja: Catad’Or World Wine Awards 2022 te sa svjetski poznatog natjecanja Decanter 2023 čije su priznanje upravo dobili.

02. svibanj 2024 09:53