StoryEditorOCM
Zadar plusPRVA PROSLAVA KINESKE NOVE GODINE U ZADRU

Učiteljice Zhang Zhihua i Pan Ruoxin: zapjevat ćemo na kineskom s našim zadarskim studentima!

Piše M.K.
6. veljače 2018. - 19:15
Izrezak_kina8 Zhang Zhihua

U Zadru će se uskoro po prvi put proslaviti kineska Nova godina, ujedno i završetak drugog semestra učenja kineskog jezika – bit će to u petak, 9. veljače u 18.30 sati u prostorijama zadarskog COIN-a.

Zhang Zhihua i Pan Ruoxin, dvije su kineske učiteljice Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu. One su došle iz Šangaja, nakon što su tamo magistrirale. Trenutno djeluju kao učiteljice kineskog jezika u Zadru i ovo je njihova druga godina podučavanja u Hrvatskoj. U prošlom semestru podučavale su pet grupa od oko 40 studenata koji uče mandarinski (standardni kineski) jezik, a ovaj semestar, što upravo završava, obuhvaća šest grupa od oko 50 studenata.

Uz završetak drugog stupnja kineskog jezika, kineske učiteljice i njihovi zadarski učenici koji uče mandarinski obilježit će ujedno i početak kineske Nove godine u prostorijama COIN-a, – zadarskog coworking prostora. U sklopu prigodnog programa bit će riječi o toj velikoj zemlji, običajima i bogatoj kulturnoj baštini, uz prijevod na hrvatski jezik.
Kineske učiteljice prikazat će i neke klasične plesove svoje zemlje, prezentirat će tradicionalnu odoru, a zadarski studenti kineskog će zajedno s njima i zapjevati - na kineskom! Osim toga posjetitelji će moći uživati i uz izvedbu kineske vještine Tai Chi Chuan od strane zadarske instruktorice Vesne Vertovšek i njezinih učenika, zatim kineske kostimografije učitelja i njihovih učenika, a priprema se i iznenađenje: podjela kineskih darova – doznajemo od Vesne Vertovšek.

- Ljudi su ovdje vrlo ljubazni i Hrvatska je vrlo lijepa zemlja. Uživam raditi i živjeti ovdje. Sjajna je prilika iskusiti drugačiji život i družiti se s ljudima iz različite kulture. Volim svoje učenike. Tako su pametni i zanimljivi. Čast mi je biti njihov učitelj. Nastava je također način učenja i ja također učim puno od njih. Osim podučavanja mandarinskog, volim kineski klasični ples – kaže kineska učiteljice koja podučava kineski jezik u Zadru Zhang Zhihua.

- Velika mi je čast boraviti i raditi ovdje. Hrvatski i mandarinski jezici toliko su različiti, ali moji učenici već su puno naučili u tako kratkom razdoblju. Ponosna sam na njih. Nastava kineskog jezika u vašoj zemlji je značajan i nezaboravan doživljaj. To mi puno koristi i obogaćuje život - ističe Pan Ruoxin koja u slobodno vrijeme voli svirati kinesku flautu.

Kineska Nova Godina, također poznata kao proljetni festival (pojednostavljeni kineski: 春节; pinyin: Chūn Jié) u suvremenoj Kini, ili jednostavno Lunarna Nova Godina, važan je kineski festival koji se slavio na prijelazu tradicionalnog luni-solarnog kineskog kalendara. Ove godine, prvi dan Lunarne nove godine je u petak, 16. veljače i tada započinje godina Psa.

Novogodišnji festival stoljećima je star i dobiva značenje zbog više mitova i običaja. Tradicionalno, festival je bio vrijeme počasti božanstava kao i predaka. Lunarna nova godina se slavi u drugim azijskim zemljama i područjima, uključujući kontinentalnu Kinu, Tajvan, Hong Kong, Maca-u, Singapur, Indoneziju, Maleziju, Koreju, Tajland, Vijetnam, Kambodžu, Mauricijus, Australiju i Filipine. Lunarna Nova godina smatra se velikim blagdanom kod Kineza, a utjecao je na mjesečevu proslavu i njenih zemljopisnih susjeda.

U Kini, regionalni običaji i tradicije u vezi s proslavom Lunarne nove godine jako se razlikuju. Najčešće večer koja prethodi Lunarnoj novogodišnjoj godini, prigoda je da se kineske obitelji okupljaju na zajedničkoj večeri. Prozori i vrata ukrašeni su crvenim papirom, kineskim čvorovima i prigodnim čestitkama sa željama o popularnim temama "dobre sudbine" ili "sreće", "bogatstva" i "dugovječnosti". Ostale aktivnosti uključuju vatromet i davanje novca u crvenim papirnatim omotnicama. To je jedan od najistaknutijih i najuglednijih svjetskih festivala, s "najvećom godišnjom masovnom ljudskom migracijom na svijetu", doznajemo od Vesne Vertovšek.

20. travanj 2024 00:02