StoryEditorOCM
Zadar plusNOVE PJESME

Tomislav Bralić nada se da će na proljeće doći bolja vremena, već je isplanirao cijelu godinu, a do tada vrijeme krati vinogradom i balotama

Piše Anita Matić/PSD
4. siječnja 2021. - 19:17
Bralić ima savjet i za mlade klapske pjevače: Neka krenu ispočetka. Neka pjevaju acapella, neka stvore ton, fuziju... snimka:Igor Kelčec

Novim spotom za pjesmu "Ugrij mi dušu" Tomislav Bralić i klapa Intrade u kratkom su roku prikupili više od 250 tisuća pregleda na YouTubeu, a u novom spotu redatelja Igora Goića otkrili još jedan manje poznati hrvatski biser - Tvrđavu sv. Mihovila iz 13. stoljeća koja se nalazi na otoku Ugljanu.

Nova je pjesma, smatraju u klapi, idealna za ovo zimsko doba godine kad treba "ugrijat dušu", a posebno u ovoj 2020., kad su nam pozitivne i emotivne pjesme uistinu potrebnije nego ikad ranije.

Pjesmu "Ugrij mi dušu" napisali su Jure Stanić (glazba) i Željka Galić (tekst), dok se za aranžman pobrinuo Igor Ivanović.

Riječ je o novoj ljubavnoj baladi, a kakvih još novosti i ambicija ima u ovoj, mnogima najdražoj klapi, popričali smo s Tomislavom Bralićem.

Prosinac je uvijek bio vaš mjesec...ove godine trebali ste imati veliki koncert u zagrebačkoj Areni, rođendan vam je u prosincu...Ovako su i ovaj koncert, kao i mnogi prije, a baš kao i rođendanska proslava prolongirani za neka sretnija vremena. Koliko vam sve to teško pada?

- Kako i svima tako i meni. Što godina prolazi tako se nadam da će sa proljećem doći i bolje vrijeme za sve nas. Rođendan moj i klape Intrade slavit ćemo i 2021. što jedva čekamo i nadam se i naša vjerna publika.

Imate novu pjesmu "Ugrij mi dušu", novi spot...Kakve su reakcije publike? Sada, vjerojatno mnogo više nego prije imate priliku komunicirati s publikom putem društvenih mreža i slično...Što vas najčešće pitaju, što ih zanima, pretpostavljam da ima i pohvala i kritika...

- Za najbolji dojam publike potreban je koncert uživo, što nažalost ovih mjeseci nemamo, ali sudeći po pregledima na YouTubeu i pohvalama, mogu reći da je pjesma više nego dobro prihvaćena. Evo, pjesma je nominirana i za hit mjeseca prosinca, za nagradu Cesarica. Ima više pohvala, a na kritike gledam dobronamjerno, a što se tiče društvenih mreža, nisam baš previše na njima.

Kada se već ne može pjevati pred publikom, mogu se snimati nove pjesme. Koliko ste se vi zahuktali u tom procesu?

- Nadam se da ćemo u 2021. snimiti i novi album, imamo dosta pjesama koje su već odabrane. Ako već ne možemo pjevati uživo onda ćemo barem u studiju snimati nove pjesme.

Ne sumnjam da već kujete planove za vrijeme koje dolazi, odnosno za buduće vrijeme kada pandemija ostane iza nas...Kada svima budu odriješene ruke potpuno, što planirate prvo napraviti...i poslovno, ali i privatno?

- Mi već imamo planiranu cijelu 2021. godinu, promovirat ćemo knjigu koja će biti gotova do ljeta i svi se nadamo da ćemo pjevati uživo za našu publiku. Ono što nismo napravili lani, ja se nadam ove godine da ćemo pjevati u svim većim arenama, dvoranama, u Hrvatskoj, Sloveniji,...

Blagdani za stolom

Kako ste proveli blagdane?

- Blagdani će biti kod kuće. Obiteljska večera bila je na Badnjak, ručak na Božić, pjesma za stolom, ispovid, misa...

Posljednjih mjeseci sigurno imate više no ikada i vremena za sebe i za obitelj. Jeste li otkrili neke nove sklonosti, posvetili se dodatno nekom hobiju...?

- Imam svoje masline, vinograd. Sa sinovima sviram, pjevam, igram na buće, šetnja po Zadru i Bibinjama, i tako...

Imate suprugu, također klapsku pjevačicu i četiri sina...koliko se oni, da tako kažem "petljaju" u vaš posao, odnosno koliko vam znače njihove pohvale, ali i kritike?

- Ništa bez njih. Svaka nova pjesma prvo se posluša doma, onda ide na slušanje klapi i tako se odabiru nove pjesme. Dosta su strogi u odabiru, pa moram uvijek naći balans između mene, klape i "žirija".

Često izjavljujete da ste veliki emotivac i da se ne libite zaplakati...Što vam sve može natjerati suze?

- Uglavnom su to suze radosnice. Neke pjesme me dirnu, sjete na ljude koje nažalost više nisu s nama, pa mi to sve prođe kroz glavu dok pjevam. Mislim da je svaki pjevač emotivac, drugačije se ne može pjevati. Razmišljati treba o tekstu, poruci koju pjesma nosi.

Tijekom karijere duge 35 godina pjevali ste po cijeloj zemaljskoj kugli...Postoji li neki koncert koji zbog nečega nikada nećete moći zaboraviti?

- Svaki je koncert poseban, ali prvi koncert u dvorani "Vatroslav Lisinski" 2006. godine je nezaboravan. Tu bi još naveo Arenu u Puli, zbog predivnog ambijenta i, normalno, publike koja nas prati i koja nam je najveća podrška i bez naše publike nikad ne bi bilo klape Intrade.

Kakvi su vaši savjeti za mlade klapske pjevače koji se tek upuštaju u glazbene vode?

Neka krenu ispočetka. Neka pjevaju acapella, neka stvore ton, fuziju po kojoj će biti originalni, prepoznatljivi, neka slušaju voditelja i neka budu "klapa".

19. travanj 2024 18:58