StoryEditorOCM
Zadar plusUKLJUČI SE KNJIGOM

Sjajna priča iz zadarske Gradske knjižnice! "Stalno imamo upite kad ćemo ponovno doći. To nam je najveća potvrda i uspjeh ovog projekta"

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. ožujka 2023. - 21:53

Kvaliteta svakog društva mjeri se odnosom prema njegovim najslabijim članovima. Onima čije su potrebe veće i drugačije od većine. Zato je projekt Europskog socijalnog fonda "Uključi se knjigom", čiji je nositelj Gradska knjižnica Zadar, sjajan primjer na koji način osobe s invaliditetom osnažiti za socijalno uključivanje kroz radionice i edukacije. U dvije godine trajanja projekta koji je završio 15. veljače, odrađeno je čak 410 raznih radionica za osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Prva ideja bila je da mi kao društvo moramo pomoći, prije svega, mladim ljudima s posebnim potrebama koji su nakon završetka srednje škole prepušteni sami sebi jer za njih više gotovo da i nema nikakvih sadržaja. Nemaju mjesto gdje se mogu doći družiti, nema socijalizacije, zapravo su osuđeni na boravak u kućama i u krugu svojih obitelji. U knjižnici smo imali mladog dečka s invaliditetom koji je kod nas volontirao i njegov primjer nam je bio dobar dokaz kako možemo nešto poduzeti, napraviti pomak koji će pomoći tim mladim ljudima, osigurati im mjesto gdje mogu dolaziti i družiti se. Ne samo kroz volontiranje već i kroz konkretno zapošljavanje. Upravo to nam je bila polazna točka za ovaj projekt - govori nam Doroteja Kamber- Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar kojoj su partneri na ovom projektu bili Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar. Njegova vrijednost iznosila je 358.797,53 EUR (2.703.360,00 HRK) bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Uz već spomenute radionice, ne samo za osobe s invaliditetom već i za zaposlenike knjižnice, provedbom projekta osiguralo se i novo vozilo. Riječ je o posebno prilagođenom biblio kombiju kojim se unaprijedio sustav knjižnice na kotačima, ali i značajno proširile usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta. Naravno, s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadar.

image
Jure Miskovic/Cropix

- U tom vozilu je knjižnična građa koja odlazi na strajališta naših općina partnera - Poličnika, Preka i Galovca - te grada Nina, a ideja je od početka bila uključiti ga u našu bibliobusnu službu. Biblio kombi ima stepenicu i rampu za invalide, ima na raspolaganju 1500 knjiga, ali naglasak je na tome da osoba s invaliditetom može ući u taj kombi. Do sada smo već odlazili u Dom za starije, u škole i vrtiće kako bi promovirali cijelu ovu ideju, a u planu je i odlazak u Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire te Dom za odrasle osobe u Zemuniku. Otići ćemo i u najudaljeniju točku Zadarske županije, 102 kilometra udaljeni Srb- najavljuje ravnateljica zadarske Gradske knjižnice u kojoj su za vrijeme trajanja ovog projekta zaposlene tri osobe. Jedna je upravo osoba s invaliditetom.

Kroz projekt je realizirano ukupno 410 radionica iz različitih područja: radionice psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom te obitelji osoba s invaliditetom, edukacija osoblja Gradske knjižnice Zadar o radu s osobama s invaliditetom, sportske radionica za osobe s invaliditetom, kreativne radionice za osobe s invaliditetom, scenografsko-likovne radionice za osobe s invaliditetom, klubovi čitatelja za osobe s invaliditetom, radionice znakovnog jezika, radionice osnaživanja osoba s invaliditetom, radionice osnaživanja za slijepe i slabovidne osobe.

- Puno vremena, energije i truda smo uložili u motiviranje osoba s invaliditetom na sudjelovanje u našim radionicama, povratne reakcije s terena su izvrsne jer stalno imamo upite kad ćemo ponovno doći. To nam je najveća potvrda i uspjeh ovog projekta koji se pokazao iznimno vrijednim za cijelu zajednicu– s ponosom kaže ravnateljica Kamber- Kontić.

image

Doroteja Kamber Kontic, ravnateljica Gradske knjižnice

Jure Miskovic/Cropix

Agencija ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman je omogućen projektom ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere.

 

19. travanj 2024 05:46