StoryEditorOCM
Zadar plusOKTANSKI KRALJEVI

Ovaj zadarski klub među najtrofejnijima je u Hrvatskoj. Zbog njih u Liku godišnje dođe preko 400 motorista iz cijele Europe. Vrijeme je da ih upoznate

Piše Matea Gugić Magaš
16. studenog 2020. - 16:11

Zamislite da na jednom prvenstvu osvojite toliko pehara i plaketa da vam trebaju dva auta da ih dovezete doma. Upravo se takav scenarij dogodilo ekipi zadarskog Moto kluba Azalea koji su na Cross Country prvenstvu Hrvatske, održanom u listopadu u Rakovom potoku kod Marovića i Jastrebarskom, osvojili sve što se osvojiti moglo. 

Iako se inače, u normalnim vremenima, voze četiri utrke, ove su se godine održale samo dvije, u Cross Country i Super Enduro disciplini. U prvoj je bilo čak 72 vozača iz devet klubova, dok se u drugoj natjecalo sedam timova, odnosno 23 vozača. Dodjela nagrada i priznanja po prvi se put održala u Zadru, na Višnjiku, a došao ih je podržati i gradonačelnik Branko Dukić

- Svake se godine dodjela organizira u dugom mjestu, uglavnom to bude u nekom centru Hrvatske da svima bude podjednako daleko, ali ovaj su put nama ukazali tu čast s obzirom na zaista zavidne rezultate – pohvalio se Tomislav Marić (49), predsjednik MK Azalea, koji nas je dočekao u svojoj garaži prepunoj zlatnih pehara, zajedno s Karlom Šimićevom (29), prvakom države u Super Enduro disciplini. 

image
Jure Miskovic/Cropix

- Najlakše je objasniti da smo prvaci Hrvatske u svim disciplinama, čak i uzrastima, od seniora do veterana. Također smo prvaci kupa Vilko Sever, ponovo u svim kategorijama, utrke koja se održava unutar tih glavnih utrka – pojasnio nam je Marić koji je i sam već drugu godinu zaredom dobio prestižnu nagradu Moto saveza za doprinos u motociklizmu.

Kad smo ga upitali koliko se bavi ovim ekstremnim sportom, kratko je dogovorio: cijeli život.  

Malo je Zadrana zapravo upoznato s radom ovog kluba koji u gradu djeluje već deset godina, a od toga su zadnjih pet prvaci države u raznim disciplinama. Osvojili su i zlatnu plaketu za Cross Country što znači da su tri godine za redom prvaci Hrvatske, a to je ujedno najveće priznanje koje, kao klub, možete dobiti od Hrvatskog motosaveza. 

No, ni to nije sve. 

Članovi kluba Azalea organizatori su utrke Extreme Enduro Lika, jedne od popularnijih utrka u Europi, koja se održava svake godine u rujnu i koja privuče nevjerojatnih 400 vozača iz 12 europskih zemalja u malo mjesto Kunovac Kupirovački u blizini Gračaca.

- Ne biste vjerovali, ali u sat vremena uspijemo rasprodati sve startnine! Nažalost, ovo je prvi put u deset godina da smo morali otkazati utrku jer su većini zemalja zatvorene granice i jednostavno nije imalo smisla... - govori nam Marić čiji je dječji entuzijazam i iskrena ljubav prema motorima ovaj zadarski klub proslavila kako na razini države, tako i van granica Lijepe naše. Zato nije ni čudno da motociklisti iz drugih gradova Hrvatske žele voziti u bojama zadarskog kluba. 

image
Lika Enduro
Denis Peros

No, zna se, od ljubavi se ne živi. Članovi kluba Azalea sve financiraju sami, od motora do opreme, a kako bi jeftinije prošli u popravku ili nadogradnji motora, Marić se potrudio da sve sam nauči tako da je on ta slamka spasa kad nešto zagusti. 

- Ovaj sport nije jeftin, samo motor košta oko 70 tisuća kuna, a uvijek se možete igrati pa ga još malo doraditi, što vas lako izađe preko tisuću eura. Da ne govorim o velikom broju guma za sezonu, s obzirom na to da se na natjecanju dosta njih uništi – dodaje Šimićev koji se prije četiri godine počeo ozbiljno baviti motociklizmom.

- Cijeli život vozim motore, ali iskreno, u posljednjih nekoliko godina nemam baš želju voziti po našim cestama. Mislim da sam to osvijestio kad sam otkrio vožnju po šumama i malo ekstremnijim terenima. Iako svi misle da je ovo opasan sport, mislim da je gore kad si na prometnici, veće su ti šanse za nesreću – iskren je Šimićev dodavši kako svaki sport prate ozljede, što nije iznimka ni u ovom, no sve ovisi o tome koliko si pripremljen.

image
 Karlo Šimićev.
 
Jure Miskovic/Cropix

- Mi se cijelu godinu pripremamo i po tome ispada kao da se profesionalno bavimo ovim sportom, no mi smo zapravo svi amateri. Uz ovo, što smatramo hobijem, svi imamo poslove od kojih živimo jer motocross nije baš spot od kojeg možete puno zarađivati. Tek nas je u posljednje vrijeme Grad doživio pa su se stvari pomaknule s mrtve točke – ističe Šimićev, a Marić dodaje da ih je gradonačelnik Dukić posjetio na terenima gdje vježbaju i ostao pomalo šokiran. Ugodno, naravno. 

Snalaze se ovi momci kako znaju i umiju, a sve sa željom da ovaj sport dignu na još jednu višu razinu kako bi buduće mlade snage imale gdje trenirati i časno braniti boje kluba.

- Velika nam je želja da ostavimo nešto iza sebe, nešto po ćemu će nas pamtiti – zaključio je Marić, nesvjestan da su već sad ispisali povijest motociklizma u Zadru.

Kako nam je pojasnio Tomislav Marić, ovaj bi sport mogao produžiti turističku sezonu u Zadarskoj županiji sve do kraja rujna. Naime, na LIKA Enduro dolaze bogati ljudi iz cijele Europe te ih ne zanimaju cijene smještaja, hrane i ostalih popratnih sadržaja jedina im je želja biti dio ove posebne utrke. 

- Nadamo se da ćemo iduće godine biti prepoznati i od TZ-a Grada kako bi mogli ovu utrku još bolje promovirati - zaključio je predsjenik kluba. 

image
Tomislav Marić
Marek Vincik
21. travanj 2024 16:51