StoryEditorOCM
Zadar plusINTERKULTURA

Osnovna škola iz Arbanasa zbratimila se sa školom iz Rima! Evo tko je sve iz Zadra bio u ‘vječnom gradu‘...

Piše Zadarski.hr
21. svibnja 2023. - 21:09

U poznatoj rimskoj četvrti Fleming u subotu je održan je Festival interkultura 2023. posvećen Hrvatskoj. Povod proslavi, između ostalog, bilo je i bratimljenje dviju škola – Osnovne škole Krune Krstića iz Zadra, u kojoj se godinama kvalitetno predaje i uči talijanski jezik, s rimskom osnovnom školom I.C. Nitti.

Suradnja je započeta skolske godine 2022/ 2023 na inicijativu Veleposlanstva RH u Rimu i uz podršku Zajednice Talijana u Zadru. Ravnateljice obje škole, predstavnici veleposlanstva u Rimu i predstavnik Zajednice Talijana u Zadru naglasili su tijekom manifestacije da je namjera ovog bratimljenja dugoročna suradnja i dodatno jačanje veza izmedju Rima i Zadra, povezivanje učenika virtualnim putem kao i razmjena učenika dviju škola što je sve i navedeno u sporazumu o bratimljenju potpisanom izmedu dviju škola.

Prigodnoj proslavi i programu koji je obogaćen izložbom o kravati, modnom revijom u bojama Hrvatske i Italije, recitacijama i igrokazom na hrvatskom jeziku pa i radionicom realiziranoj od strane udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim nazočili su veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, zamjenica veleposlanika Iva Pavić, predsjednik Zajednice Talijana u Zadru Igor Karuc, ravnateljice dviju škola Elismarzia Vitaliano i Jasmina Matešić te koordinatorice ovog projekta prof. Daniela Bartoli i mr.sc. Sonja Lovrić-Lilić, te ostali učitelji kao i brojni roditelji i učenici.

Posebnu su radost izrazili rimski učenici koji će već slijedeće godine posjetiti OŠ Krune Krstića i njihove nove prijatelje iz Hrvatske koji se istovremeno raduju uzvratnoj posjeti ‘vječnom gradu‘. Predstavnici gore navedenih institucija izrazili su zadovoljstvo projektom kojem se dodatno učvrsćuju veze izmedju Hrvatske i Italije, posebno izmedju mladih generacija koje kroz ovo bratimljenje stječu nova iskustva, prijatelje i znanje, te obogaćuju i njeguju svijet jezika i kulture.

Prigoda je iskorištena za promociju Grada Zadra i Zadarske županije s turističkog aspekta, kao i za degustaciju hrvatskih proizvoda. Inače, ravnateljica osnovne skole I.C. Nitti Elisamarzia Vitaliano već dvije godine daje na raspolaganje učionicu za izvodjenje dopunske nastave hrvatskoga jezika i kulture odobrene od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske što je takodjer ostvareno temeljem suradnje s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Rimu.

Ovakva pozitivna sinergija svih spomenutih institucija dobar je temelj za dugotrajno daljnje snaženje veza izmedju dviju škola, dva grada te dviju susjednih prijateljskih država.

25. travanj 2024 22:47