StoryEditorOCM
Zadar plusPREMIJERA U HNK ZADAR POD REDATELJSKOM PALICOM DRAŽENA FERENČINE

Ne nudim ugodu: majka ovisna o morfiju, otac i brat o alkoholu!

Piše L.Burčul
30. studenog 2017. - 09:35
Dražen Ferenčina

- Ne nudim ugodu. Na scenu postavljam mračno i teško djelo koje nudi mučno poniranje u vlastitu nutrinu, u prošlost koja je odredila nesretan život svih junaka predstave. Stoga nema ugode u smislu zabavnoga, smiješnoga, komičnoga… Ali naravno da nudim ugodu kvalitetnog, dobrog, snažnog kazališnog komada, ma kako tragičan po svom sadržaju bio – kaže hrvatski redatelj Dražen Ferenčina uoči premijere „Dugog putovanja u noć“ Eugenea O'Neilla koju postavlja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Gotovo u pravilnim vremenskim razmacima, Ferenčina dolazi u Zadar i ostavlja svoje snažne „pečate“ u HNK ili u Kazalištu lutaka – sa potonjima je napravio nagrađivanog „Michelangela Buonarrotija“, dok je njegova posljednja režija u zadarskom HNK bila Lorcina drama „Dom Bernarde Albe“.

Posežete za dramom, da li je i za ovu premijeru O'Neill bio upravo vaš izbor?

- To je komad koji se rijetko radi u hrvatskim kazalištima. Protagonisti drame nemaju snage nositi se sa stvarnošću i obiteljski problemi su neminovni. I jedno i drugo imanentno je životima ljudi u publici, ne svakoga, ali rijetko tko neće napraviti paralelu sa stvarnim životom, sa ljudima koje poznaje ili su mu članovi obitelji. Izbor autora kakav je O'Neill poručuje da protagonisti „Dugog putovanja u noć“ nisu neki drugi ljudi, neki izmišljeni likovi nastali imaginacijom pisca pedesetih godina prošlog stoljeća. Njihovi problemi su vrlo često i naši, svi ih potiskujemo, na nebrojeno načina – kaže Ferenčina, apostrofirajući iskrenost pisca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, koji je u ovom djelu napravio svojevrsnu autobiografiju i zatražio da bude objavljena tek nakon njegove smrti.

- U fokusu su njegovi roditelji i brat. Majka je ovisna o morfiju, ostali o alkoholu, nitko nije spreman na suočavanje sa normalnim životom. Sâm autor, Eugene,  pokušava naći izlaz u umjetnosti. Tako je i danas, 64 godine nakon O'Neillove smrti, djelo jednako realno i aktualno – kazao je Ferenčina.

Rad sa glumcima na sceni Ferenčina je nazvao „filigranskim“, s obzirom na preciznost uz istodobnu slojevitost O'Neillove naracije.

U predstavi, čiju je dramaturgiju napravila Ana Prolić, igraju Jasna Ančić, Davor Jureško, Alen Liverić, Ivan Vukelić i Žana Bumber. Premijera je 8.prosinca.

19. travanj 2024 08:03