StoryEditorOCM
Zadar plusPROJEKT IRENE

Među 21 projektom koji je ušao u drugi krug izbora za najuspješnije EU projekte u Hrvatskoj, našao se i jedan zadarski koji potiče održivost...

Piše M. Gugić
23. rujna 2020. - 18:58

Među 21 projektom koji je ušao u drugi krug izbora za najuspješnije EU projekte u Republici Hrvatskoj našao se i jedan zadarski. Projekt IRENE – Interregional Renewable & ENEergy efficiency network ušao je tako u finale velikih Europskih projekta koji se provode diljem Lijepe naše, s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Voditelj projekta IRENE, Ive Surić, iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, nije se iznenadio nominacijom, štoviše...

- Očekivali smo ovako nešto jer znamo koliko nam je dobar i kvalitetan projekt. Da nema glasanja publike na portalu Jutarnjeg lista, uvjeren sam da bi bez premca bili prvi po izboru stručnog žirija – s ponosom je istaknuo Surić dodavši kako je ovo jedan od boljih projekata koji se provodio u posljednjih nekoliko godina na području Zadarske županije. Nositelj projekta je upravo ZADRA NOVA, a partneri na projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar DELFIN i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, projekt IRENE za cilj je imao doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima, putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

image
Nova led rasvjeta postavljena je početkom godine na zadarskom Poluotoku
Jure Mišković/cropix

Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i jednog solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

- Projektom IRENE zamijenili smo postojeći rasvjetni sustavi koji je koristio živinu rasvjetu s novom energetski učinkovitom rasvjetom, odnosno LED ili natrijevim svjetiljkama, u odabranim jedinicama lokalne samouprave na području Zadarske županije. Modernizirano ukupno 13 sustava rasvjete, a od toga devet sustava u tih sedam lokalnih samouprava i to u periodu od svibnja 2018. do travnja 2019. godine. Ta stara rasvjeta na pilot lokacijama je bila neučinkovita, a još k tome i pretežno na bazi žive te nije bila u skladu s normama o svjetlosnom onečišćenju. Ugradnjom 510 novih ekološki prihvatljivih rasvjetnih tijela povećali smo uštedu sustava koja, u odnosu na živinu rasvjetu, iznosi i do 80 posto instalirane snage. Naravno to se odnosi i na financije jer u ukupnom zbroju na godišnjoj razini može se uštedjeti više od 327 tisuća kuna – istaknuo je Surić, naglasivši kako su aktivnosti projekta, osim unaprijeđenja sustava javne rasvjete, uključivale razne radionice, edukativne predstave za djecu, jer se o energetskoj učinkovitosti uči od najranijih dana, instalaciju sustava za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, te uspostavu rada E- timova, njihovu edukaciju i opremanje.

image
Puštanje nove rasvjete u pogon u Vinjercu
Fb Projekt Irene


- Educirali smo 15 članova e-tima koji će znati detektirati probleme u sustavu, i to ne samo s javnom rasvjetom već i sa zgradama, potrošnjom... Također, oni će savjetovati i javnost o tome kako podići razinu energetske učinkovitosti i koristiti obnovljive izvore energije – rekao je te dodao:

- Ovim smo projektom zasigurno povećali svijest javnosti o mogućnost financiranja projekata iz područja energetske učinkovitosti iz EU sredstava financiranja. Jer, nijedna općina niti Grad Zadar nije morao dati ni jednu kunu za provedbu ovog projekta. Sve je plaćeno europskim novcem – istaknuo je Surić zaključivši kako je ukupna vrijednost projekta iznosila preko 1,9 milijuna eura, od čega je više od 1,6 milijuna eura sufinancirala Europska unija.

Glasajte!

Glasovanje za najuspješniji projekt otvoreno je od 19. rujna do 1. listopada 2020. godine, a nominirane projekte možete pronaći OVDJE.

19. travanj 2024 12:02