StoryEditorOCM
Zadar plusPZ MASVIN PRIPREMA NOVE OBLIKE KONTINENTALNOG TURIZMA

Gosti od nas traže gradnju smještajnih kapaciteta i restorana uz vinariju, možda i zbog "0,5"!

Piše M. Kalajžić
23. rujna 2019. - 17:01
bobanovic2-151018

Poljoprivredna zadruga Masline i vino (Masvin) u Polači/Tinju, ovoga ljeta bilježi rekordnu posjećenost turista iz priobalnih destinacija. Veliko imanje koje se nalazi između Kakme i Polače podsjeća na plantaže bogate Kalifornija ili francuske Provanse i pravi je mamac turistima koji pojedinačno ili organizirano dolaze u posjet razgledati vinograde, maslinike ili stabla smokava, kušati birana vina i ulja, pa čak vidjeti i konje koji se nalaze na ranču u sklopu imanja.

Iako je nakon Domovinskog rata područje imanja bilo minsko-sumnjivo jer se nalazilo na nekadašnjoj prvoj crti bojišnice, taj dobrim dijelom neobradivi krš, nakon razminiranja i uređenja terena postao je uzorna plantaža zadarskog zaleđa, položena na blage južne padine, a opet otvorena prema Velebitu i sjevernim vjetrovima. Poljoprivredno-ekološko-turistička oaza "oteta" ravnokotarskom kršu, prometnula se vremenom u nezaobilaznu destinaciju turista koji tako u zadarskom zaleđu, na jednom uzorno vođenom i pažljivo organiziranom mjestu, mogu doživjeti puno toga što nudi kontinentalni dio Hrvatske, a što ne ovisi samo o suncu i moru, već može pružiti i otkriti puno toga vrijednog i zadivljujućeg.

Radoslav Rade Bobanović, "alfa i omega" PZ Masline i vino koju uz suvlasnika Željka Uzelca vodi od prvih dana, zadovoljan je ovogodišnjom posjetom turista. Dok se planirala i gradila plantaža, vizija je bila da ona bude spoj poljoprivrede i turizma, da bude poveznica između dobre domaće hrane i gostiju koji preko blagodeti ekološki zdravog zadarskog kraja, mogu upoznati gastronomske i poljoprivredne vrijednosti koje se nude na mjestu gdje i nastaju.

- Ove godine imali smo interes gostiju iznad naših očekivanja, puno veći nego prošle godine. Još nismo zbrojili konačne rezultate, ali prema onome što vidimo oni su zbilja više nego dobri. Poruke na našim stranicama društvenih mreža i u knjizi dojmova na samom imanju pokazuju da postoji visok stupanj oduševljena turista i to sa uslugom, kvalitetom, načinom ophođenja i prezentacijom – kaže Bobanović koji nam otkriva i kako zapravo izgledaju posjete turista vinariji, vinogradima i maslinicima:

- Ukoliko su posjete grupa turista unaprijed dogovorene, na PZ Masvin dočekujemo ih aperitivom, nakon čega se kušavaju pršut i sir uz vina i to od jednog do čak deset raznih vina. Uz to su uvijek servirana i dva ulja, jedno blaže za ribu i pikantnije za meso, a moguće je kušavanje i trećeg, sortnog ulja. Nakon toga, gosti se vode u obilazak i objašnjenje što se i gdje radi, u kojoj fazi i na koji način. Neki gosti žele okušati berbu grožđa ili maslina, pa im se, u skladu s terminima berbe i mogućnostima prezentira i to iskustvo. To se pokazalo kao pun pohodak, a ono što goste sve više i više zanima su mogućnosti smještajnih kapaciteta uz vinariju, možda i zbog poznatih razloga "0,5". Za sada mi imamo prijateljske kuće i apartmane za odmor u blizini imanja, međutim primjetili smo da neki gosti izrijekom žele unutar vinarije smještajni kapacitet, te restoranski dio s jačom gastronomskom uslugom od ponude koju imamo a to je za sad samo pršut i sir, te eventualno po dogovoru neka peka ili roštilj. Naša je misija da poslušamo želje naših gostiju te da u budućem razdoblju krenemo u pravcu izgradnje specifičnih smještajnih kapaciteta i većeg restorana s bogatijom ponudom jela i pića, naravno, u skladi s prostornim planovima. Pokušavamo biti ono što okružje od nas želi, a mi to možemo – ističe Bobanović.

U suradnji s hotelskim kućama ističe se biogradska Ilirija, ali i druge hotelske kuće i kampovi pri moru, kao i kuće za odmor među kojima mnoge nude gostima jednu bocu vina sa zadruge gratis, te ih tako zainteresiraju da posjete imanje i dožive jedno neposredno i jedinstveno iskustvo.

- S tim što smo mi pružili i dodatno oduševljenje publici jer ispred našeg prezentacijskog centra stoje oznake za sve ostalo što se nudi u našem okružju, od nacionalnih parkova, sakralnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti, do ostalih vinarija i drugih zanimljivih destinacija, tako da smo i svojevrsni medij za sve ono što pruža ruralni dio naše Zadarske žuapnije, ali i šire od toga. Gosti žele spoj događaja, a to nije samo jedna vinarija već spoj vinarija koje svojim pristupom daju potpuniju uslugu. Naša vinarija nikad nije niti rađena bez spojnice na turizam, samo je bilo pitanje vremena kad ćemo se mi postaviti da ponudimo turistima to što ih zanima. Sad kad smo izgradili vinariju s modernom kušaonicom, to je postala atraktivna destinacija koja se još treba dograditi i proširiti traženim sadržajima kako bi onda dali punu dimenziju posjetiteljima koji to i traže – zaključuje Rade Bobanović.

 

Tri gracije Dalmacije: ulje, vino i smokve
Projekt PZ Maslina i vino pokrenut je 2005. godine. Godinu kasnije počelo se s razminiranjem kojim su očišćene četiri tone mina s prostora budućeg poljoprivrednog dobra, jer se radilo o crti bojišnice na kojoj je zaostalo puno minskoeksplozivnih sredstava i raznog ratnog materijala. U ožujku 2006. godine, krenulo se u sadnju maslina i vinograda koji se sade 2007. godine na ukupno 11 hektara površine, a masline na ukupno 45 hektara, te još tri hektara smokava.
 

 

Uspjeh s uljem i vinom doveo je do stvaranja prestižne etikete MasVin Kotar Superior – kako se tržišno nazivaju proizvodi PZ Maslina i vino. Oni su postao brend i pojam za ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje i vrhunska vina raznih sorti i kupaža, a sve što se proizvodi ima i ekološku markicu što predstavlja dodatnu vrijednost. Uljima su prisutni s dva prepoznatljiva maslinova ulja na tržištu: imaju 13 sorti maslina, a sljubljivanjem su dobili jedno mekše ulje za ribu i malo jače za meso. Imaju 9 različitih sorti grožđa i proizvode 10 butelja različitih vina, od poluslatkog bijelog kojega proizvode kao Misno vino, do potpuno suhog bijelog kojega spajaju od maraštine i chardonnaya. Tu su i rose, crljenak, plavina, od crnog sortimenta cuvee kao kombinacija šest crnih sorti grožđa: plavina, babić, crljenak, merlot, syrah, cabernet, te sortna, potpuna suha: crljenak i crljenak magnum kasna berba, zatim selekcijska vina merlot, caberbnet, syrah...
23. travanj 2024 14:22