StoryEditorOCM
Zadar plusNAJBOLJI U HRVATSKOJ

Stella Čolo iz zadarske Gimnazije Franje Petrića osvojila osam Oskara znanja! Nagrađeno još četvero Zadrana, jedan za islamski vjeronauk

Piše Zadarski.hr
14. lipnja 2023. - 09:29

Oskar znanja u utorak je u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu dodijeljen najboljim hrvatskim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima, piše srednja.hr. Devetnaesti je to puta da učenici u Hrvatskoj dobivaju ovo priznanje, a kipiće su ove godine izradili učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Cijeli popis dobitnika u 2023. pogledajte ovdje.

‘Nadala sam se medalji, ali ne zlatu’

Maturantica Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru, o kojoj smo u travnju pisali na našem portalu, ove je godine osvojila najviše Oskara znanja, njih osam. Tijekom cijele srednje škole sudjelovala je na brojnim natjecanjima i olimpijadama, najviše na onim iz matematike. Sada se priprema za Svjetsko prvenstvo u matematici.

– U Sloveniji sam na olimpijadi osvojila zlato i to je bio šok, ali i jako lijep osjećaj jer nisam to očekivala. Nadala sam se medalji, ali ne i zlatu, više srebru. Sama natjecanja obično se sastoje od dva testa i traju četiri do pet sati. Pripremam se i za upis na PMF, rekla je Stella na dodjeli.

Iz Gimnazije Franje Petrića Oskara znanja dobila je i Mirna Šarić, državna prvakinja iz biologije. Eva Radan iz Gimnazije Vladimira Nazora dobila je Oskara znanja za pobjedu na natjecanju "Opisujemo sustave", a najzanimljiviji kipić je onaj koji donosi učenik OŠ Smiljevac Amar Salihovič za pobjedu na državnom natjecanju iz islamskog vjeronauka.

Od Zadrana treba spomenuti matematilčkog genija Namika Agića koji je državno prvenstvo osvojio kao učenik zagrebačke gimnazije u koju je prešao nakon završetka osnovne škole u Zadru.

Ostale dobitnike donosi srednja.hr.

Na Oskaru znanja bio je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Čestitao je svim učenicima, mentorima, ravnateljima i roditeljima. Ovo je put, rekao je, koji trebaju slijediti svi učenici jer je znanje nešto što se ne može oduzeti.

– Kada završite sve škole nitko vas ne veže za jedno mjesto, možete ići gdje god želite i dokazivati se sami sebi i drugima. Mentori su dali svoje vrijeme za pripreme i za to dobivaju bodove za napredovanje. Mislim da svi ti mentori ipak nisu u prvom redu motivirani tim bodovima, kazao je Fuchs.

30. travanj 2024 09:46