StoryEditorOCM
Zadar plusOTOČNI ADRENALIN

BBK Macaklin uspješno organizirao prvu (ali ne i zadnju!) Enduro utrku: na Ugljanu biciklama jurilo 64 vozača iz Hrvatske, Slovačke i Slovenije

Piše M.M.
26. siječnja 2022. - 13:48

Prošli je vikend otok Ugljan postao adrenalinska staza za sve ljubitelje brzina i bicikli!

Naime, u organizaciji zadarskog kluba BBK Macaklin, otok nasuprot Zadra ugostio je čak 64 vozača na prvoj Enduro utrci u Županiji. 

BBK Macaklin, o kojima smo već pisali, je dio sada organizirao nekoliko cross country (XC) utrka, a ovo im je prva Enduro utrka. Tvrde, definitivno ne i zadnja.

- Iduće godine idemo s tri stagea (staze) i još većim brojem vozača. Ovim eventom "Macaklini" su uvrstili Zadarsku županiju u našu tzv. "Kršnu ligu" koja se vozi već godinama po Dalmaciji. S obzirom na to da smo česti sudionici utrka te lige, odlučili smo konačno i sami napraviti jednu i to na otoku Ugljanu koji ima rastući broj staza koje radi lokalna ekipa mountain bikera - istaknuo je Filip Letinić, članak BBK Macaklin, poznati zadarski tattoo majstor. 

image
Enduro Ugljan
Hrvoje Prekovic

- Imali smo 64 ridera što je jako dobar odaziv za prvu utrku! Najviše je naravno bilo lokalne ekipe, no stigle su nam druge razne ekipe iz Splita i okolice, veterani Kršne lige BBK Krš i sveprisutni Coast Ridersi. Došla je i ekipa iz BBK Opušteno iz Zagreba. Bila su dva vozača iz Slovenije i Slovačke. Imali smo zaista jako raznoliku ekipu - zadovoljan je Letinić. 

Natjecali su se u tri kategorije: Mladi od 13 do 15 godina, Juniori od 16 do 19 godina te Seniori od 20 na više godina.

Najstariji vozač na utrci bio je 49-godišnjak, dok je a najmlađi 2010 godište.

Kako nam je pojasnio Letinić, event je bilo jako teško organizirati jer su i sami dosta zakomplicirati.

- No, kako se kaže baby steps. Korak po korak. S obzirom na to da nam je ovo ipak prva godina da organiziramo ovakvu utrku, išli smo vrlo oprezno te smo sve počeli planirati nekoliko mjeseci unaprijed. Poprilično smo uigrana ekipa tako da nam nije nedostajalo ljudi u organizaciji. Problemi su se najviše javljali pri dotjerivanjima staza jer je to dosta iscrpljujuć posao. Lokalna No, no moram pohvalili ekipu s Ugljana koja je te staze napravila i održava ih, što nije nimalo lagan posao - ističe Letinić te dodaje:

image
Enduro Ugljan
Lovre

- U MTB svijetu postoji stara izreka “No dig, no ride”. Mi iz grada smo se više bavili organizacijom samog događaja, a zadnja dva vikenda prije utrke smo došli kao pojačanje na Ugljan s trimerima, lopatama i grabljama. Također, ogroman dio posla je održavanje sigurnosti na samom eventu. Zadrani nisu toliko upoznati s ovim ekstremnim sportom, pa nisu svjesni da neki vozači “lete” i preko 40 km/h na određenim dijelovima staze, što je, vjerujte mi, poprilično brzo za biciklu. No, rasporedbom redara i ekipe iz HGSS-a koja nam je bila na usluzi po stazama, održavali smo red pazili da nitko od gledatelja ni u jednom trenutku nije ugrožen - naglasio je Letinić.

Naravno, bilo je padova je bilo, što je standardno za ove utrke.

- Bio je čak i nekoliko jačih, ali na svu sreću, nitko nije ozbiljnije stradao. Samo par skupih bicikla što je tragedija sama po sebi za jednog mountain bikera hehe - smije se Letinić te zaključuje kako su iz ovog organizacije ovog događaja puno naučili te im je cilj za iduću godinu sve podignuti na veću razinu.

- Moram se također zahvaliti svim našim sponzorima bez kojih ne bi mogli ovo izvesti - zaključio je Letinić. 

image
Endro Ugljan
Hrvoje Prekovic
17. travanj 2024 15:25