StoryEditorOCM
Zadar plusTROFEJ OBJEKTIVOM

Amaterska astronomkinja Natalija Kosović snimila komet C/2020 F3 Neowise na obzoru iznad Velebita, dok smo mi spavali uhvatila ga je s velikim "repom"

Piše Mišel Kalajžić
9. srpnja 2020. - 20:33

Natalija Kosović. amaterska astronomkinja iz Zadra pohvalila se ovih dana neobičnim "ulovom". Ne radi se o nekoj ribi ili lovačkom trofeju, već o pravom pravcatom - kometu, kojega je Natalija "ulovila" objektivom svoga fotoaparata na obzoru iznad Velebita.

- Ne znam da li ste možda ovih dana već pisali o kometu C/2020 F3 Neowise, ali je šteta da javnost ne zna ako niste, s obzirom da je čak vidljiv golim okom u što sam se i sama uvjerila jutros kad sam ga išla fotografirati. Može ga se pronaći rano ujutro prije svitanja (iza 3.15 sati) nisko na horizontu na sjeveroistoku. Ja sam ga jutros fotografirala iznad Velebita i šaljem vam fotografije - kazala je Natalija.

Radi se o inače "friškom" kometu, otkrivenom 27. ožujka 2020. NASA-inim teleskopom Neowise.

image
Komet C/2020 F3 Neowise na obzoru iznad Velebita
Natalija Kosović

- U svojoj putanji bio je najbliži Suncu upravo prije par dana, točnije 3.srpnja, a sad se udaljava od njega. Imat ćemo ga prilike gledati još neko vrijeme, ali će mu sjaj padati kako se bude udaljavao od Sunca. Velika je sreća da je taj bliski susret sa Suncem uspio "preživjeti" jer smo zadnjih mjeseci imali velika očekivanja od druga dva kometa za koje je blizina Suncu ipak bila kobna i čija se jezgra raspala prije nego li smo mogli uživati u ovakvom spektakularnom prizoru. Zato je to prilika za sve ljubitelje noćnoga neba i svemira da naviju budilicu malo ranije nego inače i da ne propuste ovaj nebeski spektakl - poučila nas je Natalija Kosović, amaterska astronomkinja koja je poslala i fotografiju na kojoj su vidljivi i noktilucentni oblaci.

Svojevremeno je Natalija snimila i letjelicu SpaceX-a na nebu iznad Zadra.

Uspješno lansiranje letjelice Crew Dragon kalifornijske kompanije SpaceX Elona Muska koncem svibnja pratili su milijuni ljudi diljem svijeta.

Čim je Dragon, pomoću rakete Falcon 9 uzletio iz Svemirskog centra Kennedy na svoj put prema Međunarodnoj svemirskoj stanicu (ISS), mnogi su u Hrvatskoj pohitali na balkone i dvorišta kako bi vidjeli ili eventualno snimili prelet letjelice iznad naše zemlje u 21.45. Amaterska astronomkinja Natalija Kosović iz Zadra snimila je, ne samo prelet Dragona, nego i pet minuta ranije ISS. Znajući da će letjelica Crew Dragon proletjeti iznad Hrvatske za nešto više od dvadesetak minuta nakon lansiranja, odlučila sam je pokušati uhvatiti fotoaparatom - rekla je tada Natalija Kosović koja je Crew Dragon snimila s osam sekundi ekspozicije kako bi se vidio trag jer bi inače izgledala kao točkica na nebu.

Fotografije kometa još su jedan lijep trofej u njenoj astronomskoj zbirci.

19. travanj 2024 21:15