StoryEditorOCM
ViralLEGENDA

Životna priča Larryja Kinga: Prošao je i raj i pakao, a onda ga je slomio koronavirus

Piše Vinko Paić
23. siječnja 2021. - 15:32

Legenda televizijskog novinarstva nije uspjela pobijediti koronavirus! Američki voditelj Larry King tako je postao još jedna u nizu žrtva kojima je ovaj zloglasni virus odnio život, a vijest o smrti na Twitteru je objavio njegov produkcijski studio.

- U dubokoj tuzi Ora Media objavljuje da je preminuo naš suosnivač, voditelj i prijatelj Larry King. Preminuo je jutros u 87. godini u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu. Tijekom 63 godine rada na različitim platformama poput radija, televizije i digitalnih medija, Larry je napravio tisuće intervjua, dobio brojne nagrade i svjetska priznanja, koji svjedoče o njegovu jedinstvenom i trajnom talentu. Bilo da je intervjuirao američkog predsjednika, stranog vođu, slavnu osobu ili osobu sklonu raznim skandalima ili običnog čovjeka, Larry je volio postavljati kratka, direktna i nekomplicirana pitanja. Vjerovao je da s takvim pitanjima možeš dobiti najbolje odgovore, stoji u izjavi u kojoj se ne navodi Kingov uzrok smrti, međutim CNN je 3. siječnja objavio kako je bio hospitaliziran zbog zaraze koronavirusom. Njegova je obitelj zamolila za privatnost te će se informacije o pokopu i komemoraciji objaviti naknadno.

Voditelj je bio jedno od najprepoznatljivijih TV lica u Americi, poznat po svojim visoko dignutim rukavima košulje, velikim naočalama, šarenim kravatama i tregerima. Ovaj veteran američke televizije i radija slavu je stekao radeći intervjue s poznatim osobama iz svih sfera života među kojima su bili svi američki predsjednici od 1974. godine, svjetski lideri poput Vladimira Putina i Jasera Arafata, ali i zvijezde poput Franka Sinatre, Marlona Branda i Barbre Streisand.

60 tisuća intervjua

Na CNN-u je punih 25 godina vodio emisiju Larry King Live, umirovio se 2010. godine, a tijekom karijere objavio je čak 60 tisuća intervjua. Nastavio ih je objavljivati na svojoj web stranici i nakon što je otišao u mirovinu, a 2012. godine počeo je voditi emisiju Larry King Now na Ora TV-u, digitalnoj mreži čiji je bio suosnivač.

Preživio je težak infarkt 1987, liječio se od raka pluća 2017. godine, bolovao je od dijabetesa tipa 2, podvrgnut je četverostrukoj operaciji bypassa, a novi srčani udar doživio je 2019. Poznat je i po tome što je 1988. osnovao zakladu Larry King (LKCF) koja pomaže u liječenju ljudi s financijskim poteškoćama.

Prošla godina bila mu je osobito teška jer je izgubio dvoje od petero djece. Sin Andy (65) umro je od srčanog udara, a kći Chaia (51) preminula je nakon teške borbe protiv raka pluća. Obje tragedije dogodile su se u razmaku od samo pet tjedana tijekom ljeta 2020. godine.

Larry King je rođen pod imenom Lawrence Harvey Zeiger 19. studenoga 1933. u Brooklynu, u obitelji migranata, ortodoksnih židova. Otac Aaron vukao je korijene iz Austrije i bio je vlasnik restorana, a majka Jennie iz Litve, krojačica. Još je u djetinjstvu maštao o karijeru na radiju te prvu priliku dobiva kao jutarnji DJ u Miami Beachu na Floridi 1957. godine. Sve do lipnja 1985. kada se pridružio CNN-u. radio je kao radijski sportski novinar i povremeno kao televizijski voditelj. Često je govorio da nikada nije varao svoje supruge (ženio se čak osam puta) i da mu je posao uvijek na prvom mjestu. Njegov posljednji brak sa Shawnom Southwick okončan je razvodom 2019. godine. U posljednjoj emisiji od gledatelja se oprostio rečenicom: "Umjesto zbogom, doviđenja!"

19. travanj 2024 00:47