StoryEditorOCM
ViralVLASNICA ‘SKANDALA‘

Tko je Olja Einfalt? Splitskoj vampirici koja je odlučila poslužiti krv u ‘Večeri za pet‘, sudi se zbog sumnje da je iz više firmi isisala 17 milijuna

Piše Vladimir Urukalo/PSD
29. rujna 2020. - 15:42

Nekoliko dana već na većini domaćih portala dominira lice Olje Einfalt-Mihovilović, splitske akademske slikarice i vlasnice propale firme "Skandal" koja se u RTL-ovoj emisiji "Večera za 5" pojavljuje u raznim ulogama, među ostalim i kao Vampirica. Domaću internetsku javnost danima zabavlja to što je najavila da će, kad bude njezin red da kuha večeru, svojim gostima poslužiti krv. Kako se navodi u promidžbenom materijalu popularne emisije, Olja je od ožujka ove godine odlučila biti vampirica i ukazati na to kako živimo u društvu vampira.

- Okolina me je stalno sputavala i upućivala na moje godine i pojedine obrasce ponašanja koji idu ili ne idu u skladu s mojim godinama. Odlučila sam stati na kraj tome i postati vampirica. Ugrizao me vampir, rođena sam u 14. stoljeću i živjet ću vječno! - kazala je Olja koja je odluku da će biti vampirica donijela je na svoj rođendan 11. ožujka.

No, zanimljivo je da se svugdje piše da Splićanka ima 37 godina, a ustvari je rođena 1963. godine, dakle ima 57 godina. Tako bar stoji u službenim sudskim podacima, odnosno u optužnici koju je splitski ŽDO još prije pet godina podigao protiv splitske vampirice i njenog supruga, danas nažalost pokojnog Marka Mihovilovića, koje se teretilo za gospodarske malverzacije u kojima su "isisali" navodno 17 i pol milijuna kuna.

Krvave večere

Dakle, prije nego li je odlučila sisati krv i posluživati je na večerama, Olja je dobro (makar tako sumnjaju tijela progona) isisala državu i druge firme i to za "lipe pare". Kome je te novce posluživala nije nam poznato, kao ni to je li slične stvari radila u 14. stoljeću i kome, jer svoju obranu u sudskom postupku još nije iznijela.

image
RTL promo

Kako je njen suprug umro, protiv njega je obustavljen postupak i "vampirica", koja je i označena kao prvookrivljena, ostala je jedina na optuženičkoj klupi. Sudi joj sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupić i u studenom je očekuje novo ročište.

Optužnica je tereti po šest točaka. Prvo da je zajedno sa suprugom od siječnja do prosinca 2009. godine, kao član firme "Kasteli d.o.o.", kako bi sebi pribavili veliku nepripadnu imovinsku korist, uzimala novac s računa firme iako je znala da su blokirani. Dijelom su plaćali dobavljače, no negdje oko milijun i 121 tisuću kuna su zadržali za sebe i u poslovnim knjigama firme su to evidentirali na kontu pozajmica pa su tako oštetili tvrtku.

Dalje, druga točka optužnice tereti ih da su u poslovnim knjigama neistinito prikazali jedan račun navodno izdan 2. siječnja 2008. godine firmi "Ernest Mot d.o.o." od oko 195 tisuća kuna, za isporuku robe do koje nikad nije došlo. Temljem tog računa su, stoji u optužnici, koristili pretporez od oko 35 tisuća kuna i prikazali manju osnovicu za obračun poreza čime su državu oštetili za nešto više od 67 tisuća kuna.

image
Paun Paunović/Cropix

Treća točka optužnice je "najizdašnija" što se tiče štete. Njome se terete da su, želeći državi uskratiti porezna davanja, u poslovnim knjigama i prijavama PDV-a prikazali manju vrijednost robe isporučene tvrtci "Similis d.o.o." i tako su za preko milijun i 242 tisuće kuna umanjili osnovicu za obračun PDV-a odnosno nisu obračunali i uplatili državi nešto manje od 286 tisuća kuna PDV-a. Tim i drugim makinacijama su, po toj točki, državu oštetili za nešto više od 489 tisuća kuna neplaćenih poreza.

Obećanja, obećanja

Nadalje, prvookrivljena vampirica Olja koja je tada bila član uprave "Kasteli d.o.o." i njen suprug nisu u bilanci i knjigama, znajući da im je firma pred raspadom i stečajem od 20. ožujka 2009. godine, u periodu od 1. siječnja do 25. listopada 2010. godine, prikazali potraživanja od preko šest milijuna i 700 tisuća kuna prema domaćim kupcima i gotovo pet milijuna kuna prema inozemnim kupcima.

Kako bi smanjili stečajnu masu firme i šanse vjerovnicima kojima su dugovali da se naplate, oni su ta potraživanja proglasili zatvorenim. Tako su, smatra ŽDO, oštetili stečajne vjerovnike za više od 11 milijuna i 630 tisuća kuna. Optužnica navodi i da su na nepoznato mjesto namjerno sklonili knjigovodstvenu dokumentaciju tvrtke "Kasteli" za 2009. godinu i nisu je, nakon otvaranja stečajnog postupka, predali stečajnoj upraviteljici.

Nadalje, Olji se na teret stavlja i da je sa suprugom oštetila i tvrtku "Mercator-H d.o.o." za preko dva milijuna i 350 tisuća kuna jer su im lažno obećavali da će im od kolovoza 2008. do listopada 2010. godine plaćati zakup za tri poslovna prostora u Splitu, Zadru i Puli iako su znali da nemaju novca za to. Kad je firma "Mercator-H" raskinula ugovore o zakupu, novopečena vampirica i njen suprug su ih i dalje držali u zabludi obećavajći uplatu zakupnine koja nikad nije stigla.

21. travanj 2024 12:21