StoryEditorOCM
ViralBEŠĆUTAN ČIN

Pronašli smo čovjeka koji je bacio štence, čudi se što pišemo o slučaju: ‘Ne znam kako se to dogodilo‘

Piše Mario Pušić, Zrinka Korljan/JL
22. siječnja 2021. - 14:06

Štence u kutiji sa svojim imenom, o čemu smo u četvrtak izvjestili, odbacio je djed M. Š. (podaci i adresa poznati redakciji) iz Nove Kršlje u općini Rakovice nedaleko od Plitvičkih Jezera. Potvrdio nam je da su štenci njegovi, ali negira da ih je htio odbaciti. No, njegova verzija događaja, u najmanju ruku, nije baš uvjerljiva.

- Da vam pravo kažem, ni ja ne znam kako se to dogodilo. Žena je pričala što ćemo s tim štencima, a meni u toj kutiji došli dijelovi za traktor, izvadio ih i ostavio kutiju sa strane. A išao u Drežnik nekim ljudima da mi poprave nešto na autu. Kad, najednom, čujem neko šuškanje. Stanem, otvorim gepek, vidim kutiju - kad ono štenci! - čudi se M.Š.

Razmišljao je što napraviti, ne može ih, kaže voziti u Drežnik, a nije mu se vraćalo kući. Zato ih je, kaže, ostavio uz cestu.

- Mislim si, kad se budem vraćao pokupit ću ih, ali kada sam vraćao nije ih više bilo. Odnio ih netko - pravda se on, pa dodaje da ga je onda zvala neka ženska osoba da će doći i po kuju.

- Neka dođe, imam još jednu kuju i dva psa, i ta se oštenila, pa neka uzme, ne treba mi ih toliko - kaže M.Š.

Ne sjeća se, kaže, ni koliko ih je bilo u kutiji, niti koliko ih je ostalo doma, "kuja je opasna i ne prilazi joj, jer se boji da ga ne ugrize, pa je zato ne zagleda".

Ne misli da je nešto loše uradio, već da se samo radi o nesporazumu, pa nas pita nemamo li pametnijeg posla nego baviti se tim štencima i njegovim kutijom.

Predsjednica udruge Šapa u srcu, koja brine o štencima, jučer je situacija prijavila komunalnim redarima, koji su izašli na teren. Nisu nam htjeli točno reći što su ustanovili, samo su nam rekli kako su obavili uvid. Dodali su i kako će se za štence svakako pobrinuti, u suradnji s udrugom koja ih je spasila, ali nisu bili sigurni hoće li policiji prijaviti što se dogodilo. 

Svakako bi trebali, jer nije riječ samo o kršenju Zakona o zaštiti životinja, nego i Kaznenog zakona. S obzirom na to da je jedno štene uginulo, vlasnika treba goniti i po Kaznenom zakonu, koji za slučaj usmrćivanja životinje propisuje i zatvorsku kaznu u maksimalnom trajanju od godine dana. No, rekli su nam, oni će procijeniti što se dogodilo i ima li potrebe za alarmiranjem policije. 

16. travanj 2024 09:18