StoryEditorOCM
ViralIGRA KREATIVNOSTI

Ovim idejama ne možemo odoljeti! Imate li viška vune, konca i vremena, bacite se na izradu veselih ukrasa: evo što sve njima možete dekorirati

Piše PSD.
26. travnja 2020. - 18:39

Malo je koji materijal za izradu rukotvorina podatan i ugodan za rad poput vune, a isto tako - malo koji pruža toliko prostora za igru kreativnosti. 

Ako još uvijek niste stigli iskoristiti slobodno vrijeme za uređenje i obnavljanje svakog kutka svoga stana, evo vam nekoliko zanimljivih ideja koje smo pronašli na društvenim mrežama na 'vunenu temu'. 

Privjesci za poklone

Krenimo za početak s nečim jednostavnim. Izrada pletenih privjesaka (na kojima možete označiti za koga je koji dar) ne može biti lakša niti efektnija za izradu. Sve što trebate je boja vune koja odgovara ukrasnom papiru. Od tri dulje (raznobojne) niti, ispletite pletenicu na koju ćete zavezati prethodno napravljeni kartonski privjesak.

Karton oblijepite papirom u boji, iscrtajte motivima po želji, ili jednostavno upišite ime ili inicijale osobe kojoj ste namijenili poklon. Vaš trud oko ukrašavanja i personaliziranja poklona na ovaj način, svakoga će razveseliti. Ideje možete pronaći i na ovoj poveznici.

Luster s resicama

Ovaj zapanjujuće lijep i privlačan svjetlosni ukras za vaš dom, puno je lakše napraviti, no što se čini. Bilo da resice postavljate na svoj već postojeći luster, ili ga pak izrađujete sami, sve što vam treba je vuna u vašim najdražim bojama. 

Ako sami na luster nadodajte dio s kojeg će visjeti resice od vune, iskoristite neki prikladni drveni dodatak kojeg lako možete pričvrstiti za luster ili lampu. Oštrim predmetom izdubite rupice kroz koje ćete provlačiti vunu i dopustite mašti da proradi. Koristite različite boje koje se uklapaju u stil vašeg interijera, a ako ste dobro raspoloženi za jedan pravi 'uradi sam' projekt, pogledajte ovu ideju.

Mini vunena zdjela

Pa kada ste se već zagrijali s izradom kućnih predmeta, zašto napokon ne biste napravili malu košaru za odlaganje ključeva, spajalica ili ukosnica za kosu i pri tome iskoristi sve one ostatke vune s kojima niste znali što biste.

Za izradu košarice trebat će vam komad konopa, niti vune u različitim bojama po izboru, škarice te igla za vezenje. 

Izradu košarice započnite vezanjem dvostrukog čvora na kraju užeta. Vunom krenite omotavati konop i nastavite gustim i urednim stilom nekoliko centimetara. Iglom za vezenje, s unutrašnje strane provucite početni dio vune za kojeg ćete zavezati drugu boju i nastaviti na isti način. Dok ovijate konop vunom, rotirajte ga u smjeru i veličini u kojoj želite da vam zdjelica bude, te pomoću igle za vezenje spajajte redove. Detaljnije slike izrade pogledajte ovdje.

Mali trik za zapamtiti: prvih nekoliko zavojnica držite ravnima kako biste stvorili stabilno dno svoje zdjele, a za kraj, napravite još jedan čvor na konopu kako vam se vuna ne bi otplela.

Zidni ukras

Efektan ukras na zidu svakako može biti i jednostavan, posebice ako je ručno napravljen. Svoj jednostavni 'macrame' ukras možete napraviti na običnom obruču, od drva, plastike ili metala, na kojeg ćete u donjem dijelu provlačiti niti vune u kombinaciji boja koje ste odabrali. Ideju možete pronaći na ovoj stranici.

A kada već ukrašavate zidne predmete, isto možete napraviti i sa svojim ogledalo. Oko okvira ispletite niti od vune i pretvorite dosadno ili obično zrcalo u unikatni komad.

Vunena deka

Svoju staru, pomalo već dosadnu deku možete obnoviti na vrlo jednostavan način i to pomoću vunenih pompona. 

Prvo što ćete morati napraviti jest pripremiti točan broj pompona koji vam treba za duljinu deke. Napravite ih na način da snop vunenih niti presavijete i . centimetar od vrha - zavežete čvrsto komadićem vune iste boje. Za 'glavu' pompona, zavežite još jednu nit vune koja će vam koristiti za pričvršćivanje za deku. Pomoću igle i konca, ušijte svoje pompone za deku, a detaljnije fotografije i upute pogledajte ovdje.

Pleteni vijenac

Ovaj projekt ima zimsku vibraciju, no uz pravi odabir boja, možete ga prilagoditi svakom godišnjem dobu. Izrada vijenca poprilično je laka, pa predlažemo da uključite i djecu u ovaj zabavni pothvat. 

Kupovni, ili ručno izrađeni vijenac, možete oživjeti različitim bojama vune koje biste uredno trebali omotati cijelom duljinom. Proces je nešto dugotrajniji, no rezultat će biti izvrsna podloga za vješanje ostalih pletenih ukrasa koje ste sami napravili. Ideje otkrijte ovdje

Vunene kuglice

Ukrasnu zdjelu možete dodatno 'začiniti' ručno rađenim pletenim kuglicama u boji po vlastitom izboru - riječ je o vrlo jednostavnom načinu izrade, a rezultat je vrlo efektan. Sve što morate napraviti jest opskrbiti se kuglicama od stiropora, ljepilom i vunom. Mašti dajte na volju i otkrijte svoj talent u izradi detalja za uređenje doma. Dodatne ideje možete pronaći ovdje

18. travanj 2024 19:46