StoryEditorOCM
ViralSJAJNO SVJETLO

Betlehemska zvijezda će se danas, između 16.30 i 18.30 sati pojaviti na nebu nakon 800 godina! Fenomen morate vidjeti, jer nećete imati drugu priliku

Piše PSD
21. prosinca 2020. - 14:05

Konac ove ružne i tužne godine bit će ipak obilježen nevjerojatno lijepim i simboličnim svemirskim fenomenom uoči Božića: pogledate li danas, od 16.30 do 18.30 sati, nebo na jugozapadu, svjedočit ćete rijetkoj pojavi koja nastaje otprilike svakih osam stotina godina.

Jupiter i Saturn naći će se vrlo blizu i tvorit će sjajno svjetlo, koje mnogi neboznanci smatraju – Betlehemskom zvijezdom!

Jupiter i Saturn naći će se u "velikoj konjunkciji", riječ je o prividnom fenomenu "blizine", a gledajući sa Zemlje, baš će u ovo vrijeme biti ujedinjeni u svjetlosnom efektu koji se pojavljuje svakih šezdesetak godina, ali ovako očit kao ove godine pojavljuje se svakih osam stoljeća.

Zadnja ovakva snažna pojava mogla se vidjeti na nebu 1226. godine, a sljedeća, ali "tanja", na rasporedu je tek 2080. godine.

Zapravo ne znamo kako to izgleda!

Iz Astronomskog društva Koprivnica potanko su opisali nebeski fenomen:

– Svakako će biti neobičan prizor: dvije svijetle "zvijezde" nisko na sumračnom nebu, jedna sjajnija od druge, nevjerojatno blizu jedna drugoj. Činjenica je da nitko zapravo ne zna kako će točno ova konjunkcija izgledati ljudskom oku i mozgu. Razlog je jednostavan: nitko danas živ još nije vidio taj prizor!

Glavna predstava na rasporedu je 21. prosinca, no Jupiter i Saturn već su sada blizu i svake su večeri sve bliže. Nisko su na jugozapadnom nebu i vidljivi ubrzo nakon zalaska Sunca – navode u Astronomskom društvu, te daju upute za promatranje:

– Izađite van pola sata nakon zalaska Sunca, otprilike u 16.30 ili malo kasnije. Pobrinite se da vam ništa ne ometa pogled prema jugozapadu – zgrade, visoko drveće ili brda. Jupiter ćete vjerojatno odmah spaziti, vrlo je sjajan, čak i u blijedom sjaju sumraka.

image
Ilustracija/Shutterstock


Odmah do njega, gore desno, bit će nešto manje sjajan Saturn. Možda će vam izgledati kao da se dodiruju. Jači dalekozor ili manji teleskop otkrit će vam četiri najveća Jupiterova mjeseca – Io, Europu, Ganimed i Kalisto, kao i prekrasne Saturnove prstene – navode astronomi.

No, intrigira pitanje je li doista riječ o Betlehemskoj zvijezdi koja je navijestila rođenje Mesije, a uz čiju su pomoć malog Isusa našli mudraci s Istoka, u pučkoj predaji nazvani Tri kralja, i donijeli mu darove, o čemu Matejevo evanđelje donosi: "Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti... I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete."

Isus iz 7. stoljeća

Mnogi su teolozi i astronomi od najranijih kršćanskih vremena raspravljali o Betlehemskoj zvijezdi, a kako se procjenjuje da se Isus rodio između 7. i 4. godine prije Krista (!), a ne nulte prema našem današnjem kalendaru, tražili su drevna izvješća o nebeskim fenomenima vidljivima u to doba.

I bilo ih je, a stoljećima su "najozbiljniji" kandidati za tu titulu bili kometi, eksplozije supernova te prividni susreti planeta, baš poput ovog aktualnog Jupitera i Saturna.

Profesor teorijske astrofizike i kozmologije sa Sveučilišta Notre Dame Grant Mathews kaže da se u godini Isusova rođenja dogodila još jedna značajna pojava koja je mudracima mogla ukazati na dolazak Mesije:

– Jupiter je bio u retrogradnom kretanju, što znači da se gledano sa Zemlje činilo da se kreće u suprotnom smjeru u odnosu na ostale planete, nakon čega se "zaustavio" i krenuo u uobičajenom smjeru.

U Svetom pismu stoji kako je zvijezda koju su vidjeli mudraci "stala" nad mjestom gdje je bilo djetešce.

image
Iznad Betlehema
Ilustracija/Miller/Novapix/Leemage


U ovom slučaju zvijezda koja je stala bio je planet Jupiter (simbol vladara), koji se doslovno "zaustavio" u svojem retrogradnom kretanju na nebu tijekom svojeg kretanja među zvijezdama – kaže profesor Mathews.

Ovom tematikom bavio se i hrvatski fizičar Goran Gatalica, koji je naveo kako je Johannes Kepler (1571. – 1630.) izračunao da se oko 7. godine prije Krista planet Saturn jako približio Jupiteru, te s tim povezuje pojavu ove zvijezde u vrijeme Isusova rođenja.

– Još jedan potencijalni kandidat za tu pojavu mogla je biti i okultacija Jupitera i Mjeseca, što znači da je Mjesec prividno prešao preko Jupitera također u 7. godini stare ere. Znatno važnije od toga bilo je da se i Sunce našlo u blizini, a konjunkciju Sunca i Mjeseca možemo smatrati jednim od najjačih utjecaja.

Osim toga, Jupiter se kao kraljevski planet našao s njima, što predstavlja jaku simboliku koja je mogla natjerati mudrace da se zapute u Betlehem. Ta astronomska pojava koja se događa otprilike svakih šezdesetak godina, 7. godine stare ere prvi se put zbila u svibnju i bila je vidljiva na ranom jutarnjem nebu na istoku, baš kako Evanđelje kaže.

Za vrijeme druge konjunkcije mudraci su krenuli na put, da bi se za treće došli pokloniti Isusu noseći darove: mirise, zlato i tamjan.

Bondoneova zvijezda

Konjunkcija kakvu smo upravo opisali očito nije zvijezda kakvu je Giotto di Bondone naslikao početkom 14. stoljeća na slavnom prikazu Isusova rođenja i koja je postala naša predodžba tog fenomena.

Taj je prikaz zasigurno umjetnički dojam nastao najvjerojatnije pod utjecajem Halleyjeva kometa, koji se pojavio nekoliko godina prije i bio je dobro vidljiv s područja Italije – navodi prof. Gatalica.

image
Star of Bethlehem
Ilustracija/Shutterstock


On smatra kako je konjunkcija planeta imala mnogo veće značenje za astrologe od kometa, zvijezde kakvu klasično zamišljamo iznad jaslica. A trojica mudraca su prema mišljenju povjesničara stigli iz Babilona, važnog zvjezdoznanskog središta tog doba.

– Ovdje je bitan astrološki "utjecaj", jer on je razlog zašto su i tri mudraca uopće krenula na svoje putovanje. Kako u vrijeme trojice mudraca astronomija nije postojala kao samostalna znanost, nebeske su se pojave proučavale u astrološke svrhe.

Saturn simbol Palestine

Za trojicu mudraca konjunkcija Jupitera i Saturna predstavljala je rijetku i važnu pojavu iznimnoga simboličnog značenja. Danas znamo da je Jupiter simbol kralja, vrhovnoga božanstva, a Saturn simbol Palestine.

U toj su konjunkciji mudraci vidjeli simbol rođenja kralja Palestine i Židova, baš kao što to i Evanđelje navodi i kao što su to najavljivala mnogobrojna proročanstva onoga vremena.

Tako je za mudrace to bilo i više nego dovoljno da se zapute u Jeruzalem. Na temelju iznesenog astronomskog i u ono vrijeme bitnog astrološkog značenja, te vremena pojave konjunkcije Jupitera i Saturna, možemo vjerovati da je najvjerojatnije konjunkcija Jupitera i Saturna ona pojava koju znamo pod nazivom Betlehemska zvijezda – istaknuo je prof. Gatalica, a za takve tvrdnje postoje i materijalni dokazi:

image
Ilustracija/Shutterstock


– Na području staroga Babilona, u mjestu Sipuru, pronađene su glinene pločice koje govore o konjunkciji Saturna i Jupitera. S druge strane, kao jedna od značajnijih godina u kojoj se dogodila konjunkcija planeta spominje se i 2. godina prije nove ere.

Božićno čudo

Toga se datuma, tvrde astronomi, dogodila gotovo savršena konjunkcija Jupitera i Venere, s otklonom koji predstavlja gotovo nezamjetan djelić sekunde, što je na nebu moglo rezultirati pojavom vrlo svijetle "zvijezde" u konstelaciji Lava.

To je starim astrolozima mogao biti iznimno važan znak i ondašnji mudraci to bi zasigurno zamijetili te interpretirali kao događaj od posebnog značenja.

Onima koji ipak vjeruju i više su priklonjeni kršćanskoj tradiciji sve izneseno moglo bi zvučati jednako nevjerojatno i sumnjivo, iako će se većina zasigurno prikloniti opciji koja je u kršćanskim narodima i najviše raširena, a to je da je bila riječ o božićnome čudu – zaključio je Gatalica.

Dr. Koraljka Mužić:

'Zvijezda' iz 7. godine prije Krista

Astrofizičarka doc. dr. sc. Koraljka Mužić sa splitskog PMF-a komentirala je za "Slobodnu" veliku konjunkciju za koju smatra da izaziva dosta pažnje zbog datuma koji se poklapa sa zimskim solsticijem i blizu je Božića.

– Treba napomenuti da je to čista slučajnost, jer je uzrok dvaju fenomena potpuno različit: zimski solsticij prouzročen je nagibom Zemljine rotacijske osi u odnosu na ekliptiku (ravnine u kojoj se nalazi Zemlja u svojoj putanji oko Sunca), dok je konjunkcija stvar projekcije položaja Saturna i Jupitera s pozicije Zemlje.

S obzirom na to da jako dobro poznajemo putanje planeta Sunčeva sustava, nije teško izračunati njihove prividne položaje na nebu u nekom momentu u prošlosti.

Najbliže datumu Isusova rođenja je konjunkcija Jupitera i Saturna u 7. godini prije Krista.

Međutim, najbliža udaljenost dvaju planeta na nebeskoj sferi te godine bila je otprilike jedan stupanj, što je 10 puta više u usporedbi s konjunkcijom ove godine.

Usporedbe radi, Mjesečev disk na nebu ima promjer od oko pola stupnja, dakle dva planeta su bila jasno razdvojena u konjunkciji 7. godine pr. Kr. Drugim riječima, dva planeta nisu bila toliko blizu da nam izgledaju kao jedna jako sjajna zvijezda, što je, po mojem mišljenju, čini manje interesantnim kandidatom za Betlehemsku zvijezdu.

S druge strane, treba uzeti u obzir da se u doba pisanja Evanđelja, odakle nam dolazi informacija o Betlehemskoj zvijezdi, nije mnogo znalo o prirodi različitih nebeskih pojava, te da su astrološka tumačenja imala bitan utjecaj, tako da je možda s te strane konjunkcija bila viđena kao značajan fenomen – smatra dr. Mužić.

Malo većim teleskopom vidjet ćete oblačne pruge na Jupiteru te neke Saturnove mjesece, a možda i Cassinijevu pukotinu u njegovim prstenima.

Sve to skupa neće dugo trajati. Jupiter i Saturn zaći će već oko 18.30 i to će biti kraj predstave. Sljedećih dana još će biti blizu, ali polako će se udaljavati

18. travanj 2024 09:13