StoryEditorOCM
TribinaHAMAG-BICRO

U Zadru održana konferencija „Održivi Plavi rast u Republici Hrvatskoj“

Piše Zadarski.hr
2. svibnja 2022. - 13:29

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Zadru konferenciju „Održivi Plavi rast u Republici Hrvatskoj“ u okviru projekta B-Blue, s ciljem okupljanja i umrežavanja poduzetnika i ostalih relevantnih dionika kako bi se što intenzivnije uključili u Industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima se obratio Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je istaknuo kako je plavi rast najbrže rastući sektor u pogledu proizvodnje hrane, što prepoznaje Ministarstvo i politika europskih fondova. „Plavi rast u Jadranskoj Hrvatskoj je lider među svim gospodarskim granama, stoga treba iskoristiti njegov potencijal i napraviti tranziciju, kako bi se učinio lagani otklon prema industrijskoj proizvodnji.“, izjavio je Erlić i najavio kako će se u sljedećem programskom razdoblju usmjeravati preko 500 milijuna eura prema malim, srednjim i velikim poduzetnicima koji će ulagati u inovacije, istraživanje i razvoj, nove tehnologije te u pametne vještine koje su potrebne za stjecanje znanja potrebnog za konkurentno poslovanje industrije.

Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a naglasio je kako je HAMAG-BICRO prepoznao potencijal plave ekonomije u Hrvatskoj, poglavito u pogledu podmorja. „Ideja je bila povezati se s međunarodnim akterima na području Sredozemlja i formirati zajedničku platformu koja bi hrvatskim istraživačima omogućila povećanje njihove konkurentnosti i stvoriti prilike za nove oblike poslovanja. HAMAG-BICRO je kao projektni partner osmislio Match making alat kroz koji želimo povezati organizacije koje se bave istraživanjem i razvojem, male i srednje poduzetnike te potencijalne investitore kako bi zajednički stvarali novu dodanu vrijednost u sektoru plave biotehnologije.“, izjavio je Bobetko i nadodao kako su ovakve konferencije potrebne radi mapiranja stanja i kreiranja programa iz kojih će se kasnije financirati poduzetničke aktivnosti.

Sudionicima su se uvodno također obratili Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i Jagoda Surać, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra.

Provedene i planirane aktivnosti u okviru Industrijske tranzicije sektora Plavog rasta predstavio je Neven Drozdek, voditelj Odjela za koordinaciju investicija iz EU instrumenata, dok je Miguel Alves iz Europskog investicijskog fonda (EIF) predstavio nove mogućnosti financiranja u nadolazećoj perspektivi: „Europski zeleni sporazum mijenja mnogo toga. Obzirom na nove klimatske okolnosti, Europa ima jedinstvenu priliku stvoriti novi poduzetnički ekosustav povezan s morem. To je prilika koju Hrvatska ne smije propustiti. Europska komisija i EIF su upravo objavili inicijativu novog plavog gospodarstva u iznosu 500 milijuna eura u okviru InvestEU. Cilj je mobilizirati 1.5 bilijuna eura za investicije u inovativne i održive tvrtke plavog poduzetništva diljem Europe.“, izjavio je Alves.

 

04. svibanj 2024 21:41