StoryEditorOCM
TribinaZADARSKI SDP PROZIVA

‘Čistoća‘ je pravi uhljebistan: ima više zaposlenika od splitske Čistoće, u njoj radi 7 direktora s 11 pomoćnika, 14 stručnih suradnika, 21 voditelj..

Piše Daniel Radeta/SDP
14. rujna 2020. - 10:28

Priopćenje predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zadar, Daniela Radete, prenosimo u cijelosti:

Kao što smo i obećali na prvoj tiskovnoj konferenciji, jedna od ključnih točaka iz programa novoizabranog vodstva naše Gradske organizacije kojima ćemo se baviti su Gradska poduzeća. S obzirom na to da nas i na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u srijedu 16. rujna 2020. očekuju izvješća iz 2019. pravi je trenutak da otvorimo Pandorinu kutiju pogodovanja, nepotizma, korupcije i saznanja o kriminalnim  radnjama javnim trgovačkim poduzećima koji se događa pred očima javnosti.

Danas, svega tri dana prije sjednice Gradskog vijeća započet će Skupština društva kojom će predsjedati gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela. Glavna tema skupštine društva bit će postavljanje novog direktora Čistoće Ivana Johna Krstičevića. Dakle, nema govora o izboru već o postavljanju podobnog direktora komunalnog društva s diplomom veterinara, ujedno HDZ-ovog vijećnika u Županijskoj skupštini.

Proteklih nekoliko desetljeća svjedoci smo masovnog uhljebljivanja podobnih, ne nužno i sposobnih, stranačkih kadrova HDZ-a na svim razinama gdje nije toliko važna diploma koliko je važna stranačka iskaznica. Jedan od najgorih primjera uhljebljivanja upravo je zadarska Čistoća koja broji 381 zaposlenika čime je apsolutni rekorder po broju djelatnika na čitavom Jadranu.

Nije sporno što zadarska Čistoća ima više zaposlenih od Čistoće u Dubrovniku ili Puli s obzirom na to da je riječ o manjim gradovima, ali itekako problematičnim smatramo što Zadar ima više zaposlenika od splitske Čistoće čiji djelatnici moraju skrbiti o tri puta većem prostoru.

Istražujući zašto je tome tako, došli smo do vjerodostojne dokumentacije iz koje je sasvim jasno zašto Čistoća d.o.o. Zadar predstavlja zadarski uhljebistan. Prema podacima koje imamo, u ovom trenutku u zadarskoj Čistoći radi sedam (7) direktora, koji uza sebe imaju i jedanaest (11) pomoćnika, četrnaest (14) stručnih suradnika i dvadeset i jednog (21) voditelja,a da ne spominjemo i funkcije savjetnika, zamjenika, administratora, referenata itd.

Svi oni imaju visoke koeficijente plaće, a ima ih nešto manje od osamdeset koji sjede po uredima i obavljaju određene poslove te predstavljaju gotovo četvrtinu svih zaposlenih. To je isto jedan od detalja koji svrstavaju Čistoću Zadar u  apsolutnog  rekordera po broju raznoraznih činovnika koji primaju plaću od poreznih obveznika našega grada.

To je, zapravo, HDZ-ov model upravljanja imovinom građana, financijama poreznih obveznika i to sustavno rade već tri desetljeća. Da bi se takav nakaradni sustav uhljebljavanja na račun građana nastavio, dužni su postaviti svoje poslušnike koji su spremni nastaviti tamo gdje je prethodnik stao bez ijednog pitanja, iako bez formalno pravnih uvjeta za obnašanje te dužnosti, ali i bez imalo srama da se njima prilagode i mijenjaju akti društva  (Poslovnik i Statut). Zato se danas na Skupštini Čistoće formalno donosi odluka o postavljanju HDZ-ovca Ivana Johna Krstičevića za direktora Čistoće do daljnjeg. I ne, nema tu govora o mandatu. Krstičević će biti direktor dokle god bude poslušnik svoje stranke, dokle god bude uhljebljivao stranačke ljude. Kada se slučajno odmetne, na njegovo mjesto doći će novi direktor, naravno, sa stranačkom iskaznicom HDZ-a.

Nismo naivni, nismo ni nadobudni. Ne mislimo da će ovo priopćenje promijeniti HDZ-ov model upravljanja imovinom naših sugrađana. Ali, držimo da je naša dužnost upozoriti građane na ovu lakrdiju. Iste one građane od kojih HDZ svakih četiri godine na lokalnim izborima traži glasove dezinformirajući, manipulirajući informacijama. Nije li došlo vrijeme da im građani konačno poruče „DOSTA JE". „MOŽETE ŠTO HOĆETE, ALI NE MOŽETE DOKLE HOĆETE"?! Nije li sramotno da zbog stranačkih uhljeba HDZ-a, naša i vaša djeca sutra neće imati priliku dobiti posao u svom gradu?

Koristimo priliku javno upitati pročelnika Robertina Dujelu, ali i njegovog šefa Branka Dukića kolike su bruto plaće brojnih direktora (7) , njihovih pomoćnika (11) , stručnih suradnika (14)  i voditelja (21), koliki su im godišnji troškovi službenih mobitela, automobila i kreditnih kartica?

Odgovor očekujemo do sljedeće sjednice Gradskog vijeća!

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zadar, 

Daniel Radeta

18. travanj 2024 02:55